Les ‘Falles de setembre’ només se celebren en 10 municipis de l’Horta

Deu localitats de la comarca seguiran endavant amb la celebració de les atípiques falles que tindran lloc al setembre de 2021. I tres municipis mès, ho faràn al mes d’octubre si la situació sanitària ho permet.

Coincidint amb les dates de València, es desenvoluparan a Quart de Poblet, Mislata, Burjassot, Xirivella, Torrent, Catarroja, Moncada i Aldaia. Del 8 al 12 de setembre tindran lloc a Paterna i del 16 al 19 seran a Foios.

Les localitats que van decidir programar-les per al mes d’octubre són Alaquàs, Albuixech i Picanya.

En cas contrari, les Juntes Locals i els Ajuntaments de moltes poblacions de la comarca van determinar després de molts dubtes que era inviable fer front a la celebració de dues setmanes falleres amb tot el que comporten en tan sols sis mesos, per aquest motiu, localitats com Alfafar, van decretar des del principi que no celebrarien cap acte en 2021.

Des que la conselleria de Sanitat donara al mes de maig llum verda a la celebració de les Falles de 2021 a partir de setembre, si la situació epidemiològica ho permetia, les Juntes Locals Falleres es van anar reunint amb els seus Ajuntaments per a prendre la decisió de celebrar o no les festes josefines.

Junta Central Fallera i l’Ajuntament de València van ser els primers a pronunciar-se sobre la seua decisió i les dates triades en el cap i casal i en la resta de localitats que pertanyen a JCF van ser de l’1 al 5 de setembre, amb l’aprovació de la majoria de les comissions. D’aquesta manera, Quart de Poblet, Mislata, Burjassot i Xirivella van sempre de la mà de la ciutat de València.

Però al mes de maig el discórrer de la pandèmia reflectia unes dades que poc tenen a veure amb les xifres que s’han aconseguit durant aquest estiu amb la cinquena onada de la Covid-19.

Suspensió
Algunes de les localitats de l’Horta que van voler tirar endavant amb la celebració de les falles al setembre, en les últimes setmanes han fet un pas enrere i han decidit suspendre-les, aquest és el cas d’Albal, Meliana i Museros.

A la ciutat de València algunes comissions han optat per esperar a març de 2022 per a celebrar les anhelades falles. Exemple d’açò són les comissions d’Humanista Mariner-Manuel Simó i Nador-Miraculosa que han renunciat a plantar i a acudir a l’ofrena per la crisi econòmica derivada de la pandèmia i per prudència davant una situació sanitària incerta.

Quasi dos anys
Si al març de 2020 quan Ximo Puig va anunciar la suspensió de les Falles ens haguessen explicat que al març de 2021 tampoc podríem celebrar-les, i que els monuments no eixirien als nostres carrers fins a les últimes setmanes d’agost de 2021, ningú podria creure-ho. La pandèmia ens ha obligat a prescindir quasi dos anys de les nostres festes, però les Falles no poden esperar més, els sectors que les fan possible necessiten que es realitzen per poder sobreviure.

Per això, pese a la cinquena onada del coronavirus les festes es desemvoluparan amb mesures més restrictives del que s’esperava quan al maig es va donar el vistiplau a la seua celebració. El proper 28 d’agost tindrà lloc una nova reunió de Sanitat amb el món faller on tornaran a revisar les restriccions.

L’única cosa clara és que hi haurà Plantà, Cremà i Ofrena de Flors (sense públic), es dispararan mascletàs i castells des de diferents punts de la ciutat, i, les carpes i casals obriran amb limitacions d’horaris, aforaments i persones reunides. Això sí, res d’orquestres, discomòbils ni cercaviles. L’ús de la mascareta és obligatori, tambè al carrer en tots els actes.

Petards i toc de queda
En quant als petards, aquest setembre el bàndol faller va permetre que es puguen tirar. En els dies que es desenvoluparan els actes fallers no es podran tirar a la nit: de 22 hores a 7:30.

El toc de queda establit per la Generalitat Valenciana arran de la situació sanitària actual ha provocat un avançament de dos hores en els horaris habituals per a la Cremà de les diverses falles grans i infantils de tota la ciutat. Així les coses, la Cremà començarà a les 20.00 hores amb les falles infantils, seguides mitja hora després per la guanyadora del primer premi de la Secció Especial i, una hora després (a les 21.00h.) per la municipal. Pel que fa a les falles grans, la cremà de totes s’avançarà un parell d’hores començant, per tant, a les 22.00 hores; la guanyadora del premi com a millor falla de la ciutat vorà com les flames s’inicien a les 22.30 hores mentre que el foc no arribarà a la falla gran de la Plaça de l’Ajuntament fins les 23.00 h.

A més, la Cremà de les falles municipals en la plaça de l’Ajuntament de València serà a porta tancada per evitar aglomeracions.

Al fil de com va influir el toc de queda en la celebració dels actes fallers, en concret, en el tancament de les carpes i casals, Paterna ha decidit autoimposar-se el toc de queda, excepte els dies de la Plantà i la Cremà.