L’Horta Sud celebra el corredor verd de l’Ajuntament de València per al nou llit del riu Túria

L’Ajuntament de València va presentar ahir el projecte “Llit nou, riu nou”. Amb l’objectiu de renaturalitzar el nou llit del Túria, la iniciativa aposta per crear una nova infraestructura verda que harmonitze la funció de drenatge amb el seu ús públic i d’espai ecològic. Des de la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, celebrem aquesta iniciativa i agraïm que el nou projecte compte amb els pobles de l’àrea metropolitana de València.

En 2009, les associacions i entitats de l’Horta Sud ja vam sol·licitar l’elaboració d’un Pla Estratègic Metropolità que contemplava, entre altres mesures, la creació d’un corredor verd entre el Parc Natural de l’Albufera i el Parc Natural del Túria, com es posa de manifest en ‘Antecedents i referències per a una planificació estratègica metropolitana: el cas de l’Horta Sud’, un suplement monogràfic publicat per la Fundació Horta Sud.

Des de la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, celebrem aquesta iniciativa i agraïm que el nou projecte compte amb els pobles de l’àrea metropolitana de la capital. En la presentació del projecte van participar les autoritats municipals de Vilamarxant, Manises, Paterna, Pedralba, Quart de Poblet, Mislata, Riba-roja, i Xirivella.

Una proposta històrica de l’Horta Sud

Des de fa més de 10 anys, la Fundació Horta Sud ha vingut sol·licitant l’elaboració d’un Pla Estratègic Metropolità. Coincidint amb la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de València en 2009, la Fundació Horta Sud, el teixit associatiu de la comarca i la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud presentarem una campanya de divulgació ciutadana amb el propòsit de promoure una ordenació urbana que respectara el futur sostenible de l’Horta Sud.

Una de les propostes consistia a fer del nou llit del riu Túria un eix vertebrador entre els parcs naturals de l’Albufera i el Túria, mitjançant la implantació d’un corredor dotacional verd al llarg del nou llit del Túria, des de Quart de Poblet fins a Pinedo. En aquell moment reclamarem de les tres administracions, l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i el Govern central, la cooperació necessària per a estructurar un territori metropolità inclusiu i respectuós amb el medi ambient.

Des de la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud continuarem defenent una visió positiva i coordinada perquè el model de dispersió territorial no es torne a repetir. Cal apostar per una planificació que vaja més enllà dels límits municipals de la ciutat de València. El debat està obert i ara podem aprofitar aquesta oportunitat per a construir una àrea metropolitana més amable i respectuosa amb el medi ambient.