L’últim espectacle d’Escena Erasmus arriba a 10 municipis valencians de la mà de la UV i la Diputació de València

El projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, en el qual col·labora la Diputació de València, ha presentat este dilluns el seu últim espectacle, ‘Qui soc jo quan ningún em mira’, una reflexió sobre la identitat personal i col·lectiva que girarà per 10 municipis valencians després de la seua estrena al Centre Cultural La Nau esta setmana.

 

Es tracta del quinzé espectacle del projecte teatral universitari, escrit per Anna Marí i Daniel Tormo, amb direcció de Josep Valero, el qual aborda la qüestió de la identitat personal i col·lectiva de cadascú: “Perquè què és allò que ens definix? Què és el que fa que ens sentim part d’un poble, d’un país, d’un equip de futbol, d’una ideologia, d’una comunitat de persones, d’algun lloc?”, diu la sinopsi.

 

“A partir dels testimonis i reflexions de les actrius i actors provinents de cinc països diferents, ‘Qui soc jo quan ningú em mira’ medita sobre qui som i per què en un món convuls, de nou amenaçat per l’horror de la guerra, la mentida i l’absolutisme, però també per l’individualisme, l’autocensura i la projecció distorsionada del jo al món virtual”, afegix el seu director.

 

Les primeres representacions de l’obra seran del 29 al 31 de maig, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (19 hores), i tot seguit l’espectacle girarà per altres 10 municipis valencians: Gandia (6 de juny), El Genovés (8 de juny), Turís (16 de juny), Ontinyent (27 de juny), Xirivella (29 de juny), Carcaixent (5 de juliol), El Palomar (6 de juliol), Navarrés (12 de juliol), Gestalgar (13 de juliol) i Carrícola (14 de juliol).

 

La Gira 2024 d’Escena Erasmus compta un any més amb la producció de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, en representació de la qual hi ha assistit a la presentació el diputat Francisco Teruel; i de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura, amb Ester Alba al front, i del Vicerectorat d’Internacionalització, encapçalat per Carles Padilla. Enguany se suma a la posada en marxa del projecte la Fundació General UV i, per primera vegada, hi ha la participació de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana.

 

En paraules de Francisco Teruel, el projecte teatral Escena Erasmus “és una proposta única i la Diputació de València estarà al seu costat perquè la cultura és un punt de trobada per a totes i per a tots”, i ha subratllat la capacitat d’aquesta iniciativa universitària d’unir sinergies entre el món acadèmic i les institucions públiques, que ha mobilitzat a més de 200.000 espectadors al llarg dels seus 15 anys de vida. “La Diputació sempre donarà el seu suport a la cultura i a una proposta que, com a europeus, té l’àmplia capacitat d’unir els pobles a través de les Arts Escèniques”.

 

En més de 300 espais diferents

 

Els espectacles d’Escena Erasmus, protagonitzats per estudiantat Erasmus que també participa dels textos, s’han representat en més de 300 ciutats, pobles i centres penitenciaris, en festivals de teatre com els d’Almagro, Olite, Olmedo, Elx, Internacional de Santander, Alcalá, o en la Comissió Europea a Brussel·les.

 

L’elenc del 2024 el formen els italians Alice Vaccaro, Fabiana Quattrone, Giulia Sbraccia, Luca Tinaro i Marta Toso, les franceses Doucia Lopez-Pueyo i Julie Mendez, l’alemanya Leonie Ronja, els valencians Carlos Baixauli, Sara Olivas i Sandra Pombo, i la basca June Otxoantesana; i també s’afegeix com a novetat la participació de l’IES Patacona d’Alboraia en l’obra a càrrec de la caracterització de les actrius i els actors.

 

El projecte, que es nodrix d’estudiants europeus d’intercanvi, Erasmus i de la Universitat de València, té com a objectiu aprofitar tot el seu potencial creatiu fent-los partícips de la vida cultural de la ciutat. Com a resultat de qualitat i èxit, Escena Erasmus ha estat reconegut en diverses ocasions des de l’any 2011 en què va rebre el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu; el 2018, va guanyar la Menció d’Honor del Premi ‘Spotlight on Heritage in Culture and the Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques a Brussel·les; el Premi AVETID 2019 al millor projecte teatral valencià; el 2021, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat per l’aportació valenciana a la construcció europea; i el 2023, el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes de l’Institut Valencià de Cultura-GVA.

 

Entrades per a l’espectacle a València en https://events.fundacio.es/o/5