Manises es postula com Ciutat Creativa de la Ceràmica davant l’ambaixador d’Espanya de la UNESCO, Andrés Perelló

L’Ajuntament de Manises es va reunir fa uns dies amb l’ambaixador d’Espanya davant la UNESCO, Excm. Sr. Andrés Perelló per a presentar la seua candidatura a l’organització per a optar a la designació com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la modalitat d’Artesania i Arts populars.

El Sr. Perelló va assistir a una recepció en el Saló de Plens amb l’alcalde, Jesús Borràs i els regidors de Turisme i Cultura, Àngel Mora i Xavier Morant, així com la diputada i regidora Pilar Molina i els responsables de diverses àrees de l’Ajuntament Pilar Bastant, Carles López i Irene Camps. A més, també es trobava en aquesta reunió María José Guillén, punt focal de la candidatura.

Durant la trobada, el regidor de Turisme va explicar els motius pels quals la ciutat era mereixedora de convertir-se en Ciutat Creativa. Un argumentari que el Sr. Perelló va secundar: «Sens dubte, la ceràmica és part de la identitat de la ciutat, de fet, Manises elabora una tècnica molt singular que només es fa en cinc llocs al món». A més, va afegir cautelós: «Manises compleix totes les condicions per a ser Ciutat Creativa, encara que no vull donar massa esperances, ja que això mai es pot saber fins que es realitza l’avaluació per part dels experts internacionals». Amb tot, va animar entusiastament a la corporació municipal a presentar la candidatura davant la UNESCO.

En la reunió amb el Sr. Ambaixador, també va ser present la directora de l’Equip redactor del dossier de candidatura, la Catedràtica de la Universitat Politècnica de València, María José Viñals, la persona experta que treballa en el projecte i qui coneix bé la història de la ceràmica de Manises i va opinar que «els materials i documents consultats permeten pensar que pot ser una candidatura reeixida». Va afegir que «el dossier es troba ja molt avançat i també el procés de participació social que acompanya a aquest procés per a poder arribar a temps a la convocatòria amb el treball ben fet».

L’equip de la Dra. Viñals va ser el responsable de la redacció del dossier que va presentar Llíria a la UNESCO en 2019 i amb el qual va obtindre la nominació aquell mateix any com a Ciutat Creativa en la modalitat de “Música”.

Aquesta candidatura de Manises té per objectiu reconéixer els més de 700 anys ininterromputs durant els quals la ceràmica ha sigut l’element identitari i vertebrador de la societat a Manises. Per aquestes raons, recentment les Corts Valencianes han reconegut a Manises com a “Ciutat Valenciana de la Ceràmica” a través d’una declaració institucional.

L’alcalde de Manises, Jesús Borràs ha valorat aquesta declaració de les Corts i també la candidatura davant la UNESCO com «un pas més en el reconeixement d’una tradició tan valuosa que forma part de la història i idiosincràsia de Manises».

D’altra banda, el regidor de Promoció de la Ceràmica, Xavier Morant, ha apuntat que «després de la llarga trajectòria centenària ceramista de Manises, per fi tenim un reconeixement per part dels representants públics a les Corts Valencianes. Hem sigut, som i serem una ciutat lligada a la fabricació de la ceràmica».

Finalment, el regidor de Turisme, Àngel Mora, ha celebrat el procés en el qual està immersa la ciutat de Manises. «És una oportunitat per a potenciar aquest valor afegit i donar-li continuïtat i futur. Una alegria haver sigut reconeguts en el territori valencià; ara aspirem també a aqueix reconeixement internacional».

Només 9 ciutats espanyoles són creatives, dues d’elles valencianes

Actualment, Espanya compta amb 9 ciutats creatives, només dues d’elles són valencianes. Dénia, Ciutat Creativa de la Gastronomia i Llíria, Ciutat Creativa de la Música. En la resta del país, també tenen aquest reconeixement Sevilla (Música); Bilbao (Disseny); Granada (Literatura); Burgos (Gastronomia); Barcelona (Literatura); Terrassa (Cinema) i Valladolid (Cinema).