Paiporta emprendrà una sèrie d’accions per a difondre entre la població el dret a una mort digna

L’Ajuntament de Paiporta emprendrà una sèrie d’accions per a difondre entre la població el dret a una mort digna. Després de convertir-se en el primer municipi de la Comunitat Valenciana en pronunciar-se a favor de la despenalització de l’eutanàsia en el ple del passat mes de febrer, ara afronta l’aplicació efectiva de l’acord plenari, que passa per facilitar informació, però també per tramitar el document del testament vital o últimes voluntats a través de l’oficina UNICA.
De fet, l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i el regidor de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública, Rafa Gadea, s’han reunit recentment amb representants de l’Associació pel Dret a Morir Dignament, Pere Boix i Mari Carmen Alberich, per a marcar les línies a seguir per a donar a conéixer els drets que actualment assisteixen a totes les persones a l’hora morir amb dignitat i d’acord amb les seues creences i decisions prèvies.
El Document de Voluntats Aanticipades (DVA) o testament vital és el document en què es deixa per escrit quins tractaments es desitgen i quins es rebutgen quan la situació mèdica d’una persona és irreversible i s’haja perdut la capacitat de prendre decisions. L’objectiu d’aquest document és evitar que els metges i metgesses perllonguen la vida quan ja no hi haja opcions realistes de millorar, i té com a objectiu evitar l’acarnissament terapèutic i l’alleugeriment del patiment amb totes les mesures disponibles, inclosa la sedació pal·liativa, i s’evite allargar el procés de morir. A cada comunitat autònoma, aquest document té una nomenclatura. Hi ha més informació al web de l’Associació pel Dret a Morir Dignament.
Per tal d’aplicar les mesures aprovades en la moció del ple de febrer, l’Ajuntament formarà la plantilla municipal sobre qüestions relatives a la dignitat de la mort, com les lleis d’autonomia del pacient, o la tramitació del DVA.
A més, i de cara a la població en general, s’editaran fullets amb informació al voltant de tots aquestes drets, relacionats amb el dret a una mort digna. En aquesta mateixa línia, s’organitzaran xarrades, cine-fòrums i activitats formatives als centres educatius per a mares i pares de la localitat .
Des de l’Ajuntament es farà un seguiment actiu de l’avanç de la tramitació de la Llei Orgànica de al regulació de l’eutanàsia al Congrés dels Diputats, que continua en aquestes setmanes el seu camí fins a que se celebre un nou debat i se sotmeta a la votació de les diferents forces polítiques amb representació a la càmera.
La moció de febrer, portada a ple pel grup Compromís i aprovada amb els vots favorables de PSPV-PSOE i Ciudadanos, proposava en la part dispositiva que l’Ajuntament es comprometia a impulsar la divulgació dels drets que actualment permeten als ciutadans i ciutadanes afrontar el procés de morir amb dignitat i reclama l’elaboració d’una llei d’eutanàsia.