Rendir comptes abans d’eleccions

RES DE RES

Tomás Laguarda

Es diu que els polítics en general estan permanentment en campanya, estiguen o no prop les eleccions, i així pareix cada vegada més, degut a la moda del màrqueting polític impulsat pels autoanomenats politòlegs. No obstant, es posen especialment frenètics quan arriba el final d’eixos quatre anys que han anat dalt del burro, perquè el poder és el poder, i molts dels que el tenen volen fer tot el que puguen i més per a no perdre’l, per què serà això, mentre que molts que estan a peu baix del carro intenten tot el possible per pujar a ell.
Quan encara no havia començat la campanya pròpiament dita no han faltat pugnes i maniobres electoralistes, en això que diuen la precampanya, infringint inclús la legalitat, de forma que la Junta Electoral ha hagut d’intervindre per a posar orde abans de temps. I no diga’m res de la proliferació d’obres per tot arreu a última hora, com si no hi haguera hagut temps en quatre anys per a fer-les escalonadament.
No obstant, per al que no pareix que estan tan disposats és per a donar comptes a la ciutadania, tant al que els votaren com als que no, del compliment de les seues promeses i de la seua gestió, sobretot abans de les eleccions i de presentar les noves propostes per als següents quatre anys. Abans de fer noves promeses, haurien de rendir comptes sobre les que feren per a les anteriors eleccions, especialment els que han estat en el govern. Perquè, en definitiva, són uns manats, uns gerents que han sigut posats per la ciutadania en els ajuntaments i l’Administració autonòmica per a gestionar els recursos de tots, suposadament per a millorar la qualitat de vida de tots. I haurien de rendir comptes com ho fan els directius de les grans empreses davant els seus accionistes, i inclús com ho fan els administradors de finques davant de la comunitat de propietaris.
Per això, i vist que els polítics no volen rendir comptes i l’únic que fan és destacar el que els interessa del que han fet, seria un bon exercici democràtic traure els programes electorals que presentaren els partits per a les passades eleccions i comprovar, una per una, què s’ha fet de les propostes. Segurament es trobaran sorpreses, com importants promeses incomplides i altres que es tornen a fer de nou, com si res. La ciutadania es mereix més respecte dels polítics.