Xirivella posa en valor l’aportació de les dones a la ciència

Per tal d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa de les dones i les xiquetes en la ciència, i molt especialment per assolir la igualtat de gènere, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes en la Ciència.

I per tal de fer més visibles les dones que són referents al món de la Ciència i la Tecnologia, les Regidories d’Igualtat i d’Educació de Xirivella han programat l’exposició itinerant ‘Creadores: Dones de Ciència’ al Centre Jove; una exposició comissariada per l’Associació Dones de Xirivella en Acció que estarà oberta al públic fins el 10 de març.

Els prejudicis, la manca de referències sobre tecnòlogues i científiques als llibres de text i els estereotips de gènere mantenen les xiquetes i les dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència”, assegura Paqui Martínez, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Xirivella. .

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència -i molt particularment en la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques- persisteix a tot el món. Tot i que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat notablement durant les últimes dècades, aquestes encara es troben insuficientment representades en estos camps, sobretot si ens centrem en les esferes de responsabilitat i les caporalies dels equips d’investigació.

En l’actualitat, menys del 30 per cent de les persones investigadores del planeta són dones. Segons dades de la UNESCO obtingudes entre 2014 i 2016, només tres de cada 10 estudiants escullen estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM). A nivell global, la matriculació d’estudiants femenines és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC) amb un tres per cent; matemàtiques i estadístiques amb un cinc per cent; i en enginyeria, manufactura i construcció amb un vuit per cent.