3 peses de Russafa Escènica arriben a Rafelbunyol

El pròxim dissabte 27 d’abril arriba a Rafelbunyol el projecte Via Escènica, un programa de residències d’arts escèniques, destinada a companyies emergents per a que puguen crear una obra de curta duració que s’estrena al festival Russafa Escènica. Aquest projecte va nàixer amb la finalitat de crear noves xarxes i convertir-se en una eina de participació ciutadana, mediació i descentralització de la cultura.

Rafelbunyol va ser un dels municipis que al 2023 han format part d’aquest projecte on s’han realitzat sessions de mediació amb un grup d’observació del propi municipi.

«Estem molt orgullosos de haver pogut ser part d’aquest important festival i del seu procés creatiu, fomentant l’oferta cultural amb la formació  de xarxes estables de creació» assegura Fran López, alcalde de Rafelbunyol.

La participació en Vía escènica “ens ha permés el coneixement del fet teatral des de l’origen. Per a la ciutadania que ha participat serveix de taller d’aprenentatge a més de participar en l’elecció de les obres que es representen a Rafelbunyol, afirma Alicia Piquer, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Rafelbunyol.

En el cas de Rafelbunyol va ser la peça Este cuerpo roto de Miguel Ángel Sweeney la que va residir en la Casa de la Cultura el passat juliol del 2023.

Miguel Ángel i el seu equip van compartir tres sessions de mediació amb un grup d’espectadors de Rafelbunyol, per tal que conegueren com era el procés de creació de l’obra. Aquest grup va assistir, al seu torn, al festival Russafa Escènica al setembre de 2023 i va triar dues peces curtes més de la programació del Festival. Estes dos peces seran les que es representaran el pròxim dissabte 27 d’abril al costat de la peça de Miguel Ángel a la Casa de la Cultura a les 19:00 hores.

Gaudirem de tres peces curtes de 30 minuts en distints espais de la Casa de la Cultura de Rafelbunyol. Serà també el dia de cloenda d’aquesta 3ª Edició de Via Escènica a Rafelbunyol, i alhora l’ocasió per presentar el projecte al municipi de la mà de les persones que participaren a les mediacions i que han sigut programadors excepcionals del municipi. Serà el moment de posar rumb cap al començament de la quarta edició d’aquest projecte.

La peça resident a Rafelbunyol, Este cuerpo roto de Miguel Ángel Sweeney, amb Junior Severo com a actor principal, era en un principi una adaptació del mite grec d’Àiax, l’etern perdedor de la batalla de Troia, i del seu viatge cap a la bogeria per a la delectació i diversió dels Déus. Però també, l’obra és una crítica sobre com ens apropem tots i totes, i especialment des de l’art, a les problemàtiques que pateixen les persones migrants. A més a més, l’obra va ser la guanyadora del Setè Premi de Dramatúrgia de la Fundació SGAE i Russafa Escènica.

Holocausto, escrita i dirigida per Álvaro de la Merced i interpretada per Gloria Román, des d’una perspectiva íntima ens apropa al procés de creació d’una obra des de la seua primera gestació, des de la primera idea fins l’estrena, on es mostra els problemes que es troben tots els agents que participen. Però també, l’obra, és una reivindicació de l’amistat malgrat les dificultats.

Roser de Núria Crespo i Emma Romeu, és un treball performatiu basat en el moviment i altres elements, travessats per la deformació. Una peça de dansa contemporània, configurada per tensions, que es desplega entre les dues ballarines, des del moviment més íntim fins l’esclat cap a tot l’espai a través dels elements escenogràfics.