Fons europeus per al Cant d’Estil amb la Mancomunitat l’Horta Nord

La Mancomunitat l’Horta Nord participa al Projecte RETTURN amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i altres 5 Federacions de tot Espanya per generar experiències turístiques des de la posada en valor de tradicions com ara el Cant d’Estil, les Albades, la música de dolçaina i tabalet i les danses populars pròpies.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha seleccionat la Mancomunitat l’Horta Nord per a participar en el Projecte RETTURN, finançat amb fons europeus NextGenerationEU, atesa la riquesa dels nostres municipis en la celebració i participació en la tradició del cant, la música i les danses populars. L’objectiu fonamental del projecte és la protecció i difusió del patrimoni inmaterial dels nostres pobles i l’impacte dels beneficis d’aquesta iniciativa en la promoció del territori com a destinació turística.
L’Oficina de Projectes Europeus de la Mancomunitat l’Horta Nord ha coordinat durant l’any 2023 diverses reunions essencials entre la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els agents necessaris per a portar endavant el Projecte RETTURN al nostre territori: l’Ajuntament de Massalfassar, la Colla de Dimonis, l’Associació Cultural Tradició i Música “Tramús”, l’Associació de Tabaleters i Dolçainers “El Xarquet”, l’Escola de Danses, Cant i Música de Rafelbunyol i l’Escola d’Albades i Cant d’Estil de El Puig de Santa Maria.
Des de la Presidència de la Mancomunitat l’Horta Nord, Fran López, involucrat en el projecte des del seu origen, ha destacat la importància que tenen els fons europeus també per finançar projectes que protegeixen i promouen les tradicions populars valencianes i que al mateix temps tindran un impacte beneficiós per a les empreses i persones que ofereixen els seus serveis i productes des del sector turístic dels nostres municipis.
El Projecte RETTURN reunirà en una solució tecnològica la comunicació i comercialització de les experiències de Turisme i Tradició coherents i adaptades a les diferents realitats territorials de diversos muunicipis de les comunitats d’Andalusia, Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia i la Comunitat Valenciana, des de la qual també participen la Mancomunitat de la Marina Alta amb la tradició de la Pilota Valenciana i la Mancomunitat dels Ports, amb la tradició de les Santantonaes i la cultura del Foc.
RETTURN està enmarcat en el finançament amb fons europeus NextGenerationEU previst al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per la recuperació del creixement econòmic i la creació de llocs de treball a Espanya amb una reconstrucció econòmica sòlida i inclusiva després de la crisi de la COVID-19, agreujada posteriorment per la guerra provocada per la invasió de Rússia a Ucraïna. Són d’especial relevància els projectes relacionats amb els àmbits de ciència, tecnologia i innovació; eficiència energètica; energies renovables; medi ambient, aigua i tractament de residus; transport i mobilitat sostenible; foment empresarial; salut, dependència i igualtat; i esport, educació i cultura, com és el cas de la tradició del Cant d’Estil i les danses populars.
Almenys un 20% de les actuacions realitzades han d’estar relacionades amb projectes que contribuïsquen a la transformació productiva cap a una economia més verda, respectuosa amb el medi ambient i amb major nivell d’innovació, digitalització i connectivitat. També serà important el treball en línia de la filosofia de la Comissió Europea de “no deixar cap persona enrere”, és a dir en l’entorn de l’acció social i les polítiques inclusives, també en municipis com els del nostre territori.