La platja de Medicalia, en ple procés de recuperació mediambiental

La platja de Medicalia es troba immersa en un profund procés de recuperació del medi ambient en el qual l’Ajuntament del Puig està treballant de forma continuada des de fa més de 15 anys.

En el 2000 la costa, de 330 metres, no era freqüentada per cap banyista. Les anàlisis de les aigües eren demolidores i, un cartell en els accessos a la platja buidava qualsevol tipus de dubte. Al cartell de “Prohibit el bany” se li sumava un altre de “platja no vigilada”.
Diversos eren els principals problemes d’aquesta costa, que limita amb la platja de bandera blava de La Pobla de Farnals: la desembocadura de diverses sèquies i la ubicació de dos restaurants il·legals que generaven grans residus.

El primer a desaparèixer va ser el merendero que estava situat en ple espigó. La seua demolició en el 2009 va acabar amb sostres d’uralita i un pou cec on abocaven els seus residus en plena platja. Per a regenerar aquella zona des de Costes, dependent del Ministeri de Medi ambient, van netejar en profunditat aquella zona d’arena que amagava el pou cec.

Un any després, va arribar la demolició del restaurant Laika, situat també en la platja de Medicalia. Va ser construït en els anys 70, mancava de llicència, ja que estava dins de la demarcació de Costes. La seua demolició va arribar en el 2010.
Des de llavors fins a l’actualitat, l’Ajuntament ha treballat per a dignificar una costa que s’havia guanyat el trist títol de “bandera negra”. Ara un passeig de fusta que uneix el passeig roig del Puig amb el passeig marítim de La Pobla de Farnals fa que milers de persones passen diàriament per una zona que durant moltes dècades va ser deserta.

Anàlisi de l’aigua
Durant aquests anys de regeneració les anàlisis de les aigües han millorat notablement, ja no està prohibit el bany i compta amb servei de socorrisme. A més, la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural desenvolupa un Programa d’Informació Setmanal sobre la Qualitat de les Zones de Bany durant els mesos d’estiu. L’estat de l’aigua de la platja de Medicalia durant aquest estiu ha sigut “excel·lent”, segons les dades facilitades per la Conselleria a El Meridiano.

Segons explica el regidor de platges del Puig, Fernando Checa, “l’avanç en aquests últims anys ha sigut espectacular. Hem aconseguit recuperar la platja per a la ciutadania i demostrar que amb esforç i les polítiques mediambientals adequades es podia revertir una situació que alguns qualificaven d’irreversible».
A més, «aquest estiu ha sigut fenomenal», explica el regidor, «però alhora som prudents i no donarem el problema completament per solucionat fins que no se succeïsquen diversos anys seguits sense cap nou episodi de contaminació”, va concloure.

Afluència de banyistes
Al bon estat de l’aigua de la platja de Medicalia també cal sumar alguns aspectes que han fet que aquesta costa siga una de les més freqüentades.

Compta amb una àmplia zona d’aparcaments entre les urbanitzacions de Medicalia i Puigval que els caps de setmana d’estiu ha “penjat” el cartell de complet a les 11 hores per la gran afluència de públic.

A més, la instal·lació durant els mesos estivals de diversos quiosquets de moda en aquesta platja ha provocat l’augment de visitants que acudeixen sobretot a les vesprades.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *