L’Ajuntament de Manises denuncia l’abandonament del Parc Natural del Túria per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

El Parc Natural del Túria al seu pas per Manises va ser escenari, ahir per la vesprada, d’un nou incendi que va cremar quatre hectàrees i va obligar a activar un ampli dispositiu d’extinció. Per desgràcia, el foc ha reaparegut en aquesta zona del terme municipal de Manises, un dels espais més afectats pels incendis forestals de tota la província de València, a causa de l’abundant mala herba i canyar sec.

«Cal aclarir», diu un comunicat de l’Ajuntament «que les tasques d’extinció es van iniciar a la Partida del Racó, però a conseqüència del fort vent, les flames es van estendre al llarg del parc fluvial entre Manises i Paterna. Així mateix, també va ocasionar el tall de la N-220 durant diverses hores i el desallotjament d’algunes casetes, utilitzades com a segona residència o per a guardar ferramentes de cultiu. A més a més, com a conseqüència directa de l’incendi, dos agents de la Policia Local de Manises han estat afectats per inhalació de fum i alguns animals han perdut la vida».

Des de l’Ajuntament de Manises, a través de la Regidoria de Medi Ambient, «s’han reclamat les responsabilitats de neteja i manteniment del Parc Natural del Túria a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), principal responsable d’aquesta tasca, ja que l’Ajuntament de Manises no té competències sobre tota la zona del llit del riu. Més concretament, l’Ajuntament denuncia l’abandonament de tres llocs del municipi per part de la Confederació: el llit del Salt de l’Aigua, el Barranquet i el pas del riu Túria per Manises».

«Aquesta inoperància de la CHJ es remunta al llarg dels anys i en concret, des de que l’actual equip de govern es va fer càrrec del municipi, s’han fet nombroses reclamacions conjuntes amb altres localitats afectades i reunions amb Conselleria i Confederació, però no s’han atés les peticions i reclamacions realitzades. Després de quasi 3 anys d’immobilisme total per part de la Confederació, aquestes tres zones necessiten una actuació urgent perquè Manises és el territori del Parc Natural del Túria més afectat per la desídia dels responsables del seu manteniment, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres administracions», afirma el comunicat municipal.

Rafael Mercader, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manises també ha explicat “que la Llei Mediambiental delimita clarament de qui és la responsabilitat. Des de la vora del riu fins els laterals (50 metres) és competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que depén de l’Estat Espanyol. Aquesta no és l’única administració encarregada de mantindre en bones condicions aquesta zona natural, ja que al estar emmarcada com a parc natural, la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat té també la seua responsabilitat». Amb tot això el que està clar és que la competència de manteniment i neteja front al riu no és municipal, de fet, l’Ajuntament de Manises, a diferència de les altres administracions, ni tan sols té dotació pressupostària destinada a aquest servei.

Durant tot aquest temps, el Consistori maniser ha enviat multitud de queixes de forma reiterada, però sense obtindre cap solució al problema existent. A més a més, la Regidoria de Medi Ambient ha estat la impulsora de l’Associació de municipis vinculats al Parc Natural del Túria, des de la qual s’ha denunciat en nombroses ocasions el seu abandonament i ara s’està estudiant amb el Servei Jurídic si es van a prendre mesures legals per deixadesa de les seues funcions.

«Malgrat no tindre competències, des de l’Ajuntament de Manises no hem parat de treballar per a tractar de resoldre aquesta situació de perill i insalubritat, de la qual alguns ens volen fer responsables per buscar rèdit polític. L’única responsable i culpable de la magnitud d’aquest malaurat incident és la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la qual ha de fer-se càrrec d’una volta de les seues competències i dur a terme les feines de neteja i manteniment necessàries per no posar en perill la integritat dels béns immobles i, el més important, la salut de la ciutadania de Manises», ha remarcat Jesús Borràs i Sanchis, alcalde de Manises.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *