L’alcalde del Puig reivindica el dret a publicar sense censura en el dia de la impremta al Puig

El Puig de Santa Maria va celebrar el passat dissabte 28 d’octubre la tercera edició del Dia de la Impremta, una jornada dedicada a difondre i valorar el paper dels llibres impresos en la cultura i la societat. L’esdeveniment, organitzat pel Senat del Museu de la Imprenta i les Arts Gràfiques, l’Ajuntament del Puig i la Direcció General de Cultura de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, va comptar amb la presència de diverses autoritats i personalitats del món de la cultura.

L’alcalde del Puig, Vicent Porta, va inaugurar la jornada amb un discurs en què va reivindicar el dret a llegir, escriure i publicar sense censura ni prohibició. Porta va defensar que els llibres són una força de transformació social, un instrument de promoció de la cultura i la llibertat. Així mateix, va destacar que El Puig és un lloc ple de significat per a la història del llibre, amb el seu monestir i el seu museu dedicat a la lletra impresa.

L’acompanyava el nou director general de Cultura, Sergio Arlandis, qui va ressaltar la importància dels llibres en la història de la humanitat i el valor del Museu de la Impremta. Arlandis va expressar la seua admiració per fet que en el llibre més menut del món càpiga el dogma de fe de la religió cristiana.

La jornada va continuar amb la visita al Museu de la Imprenta i les Arts Gràfiques, on els assistents van poder admirar dues peces excepcionals: el llibre més menut i la revista més gran del món. El llibre més menut conté el Pare Nostre en set idiomes diferents i és un exemplar de tan sols 5mm. La revista més gran té unes dimensions de 3×2 metres i està dedicada a la història del cinema.

Durant la jornada van concedir-se els guardons de la segona edició del concurs escolar de dibuix Senado del Museo de la Imprenta y las Artes Gráficas. Els guardons van recaure per als alumnes de Primària Kai Marín Canòs, Marta Skhulukhia i Nara Villafañe Mas.

El dia de la impremta al Puig va ser una ocasió única per conèixer i valorar el patrimoni cultural i històric que guarda este municipi valencià. Una jornada que va servir per reivindicar el poder dels llibres com a símbol de la nostra identitat, de la nostra lluita per la llibertat i la cultura.