L’IMC de Meliana exhibeix l’obra de Benjamín Biot

Acaba d’inaugurar-se en la sala d’exposicions de l’Institut Municipal de Cultura de Meliana la mostra Retrospectiva. Benjamín Biot Genovés, pintor de la localitat (1-12-1915/21-10-1994) que durant bastants decennis va decorar nombroses esglésies i edificis religiosos valencians i de la resta de l’estat, sobretot després de la crisi patrimonial que va suposar la Guerra Civil.

Biot es va formar a cavall entre l’Escola d’Arts i Oficis i l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de la capital, on va rebre el mestratge de Josep Bellver i Manuel Diago; estudis que no va poder cloure en esclatar la guerra i ser destinat a Còrdova enrolat en l’exèrcit republicà, concretament a Pozoblanco, ciutat on va poder practicar de tant en tant l’aquarel·la i també va conèixer el daurador Francesc García, amb qui formarà taller en finalitzar el conflicte bèl·lic.

L’obra decorativa que d’ell es conserva és molta i dispersa, com també els quadres que, de temàtica religiosa, es troben disseminats per multitud d’edificis religiosos i algunes col·leccions particulars. Al seu costat es va formar professionalment el pintor Josep Arnau Belén, reconegut creador plàstic contemporani, que va seguir al capdavant del taller de Biot quan arribà a l’edat de jubilació.

FOTO 1 [B. Biot autoretratant-se]

Un tant tardanament arriba aquesta mostra miscel·lània de la seua obra en què destaquen diverses versions de temàtica religiosa, paisatges típics valencians, natures mortes, flors, decoracions… que ha comissariat el prestigiós historiador de l’art i músic de Roca Francesc Orts Ruiz, professor en excedència de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, antic membre de la UNED i, actualment, investigador en el Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’exposició compta amb un catàleg bellament il·lustrat, dintre de la línia editorial de l’IMC, en què el comissari te a gala reconèixer les diverses col·laboracions amb què s’ha enriquit sobre manera, casos de la mateixa família del pintor homenatjat, Arnau Belén, Juan B. Tormos Capilla, Susana Herreras i Antoni Sánchez. Obra que, com és costum, es va regalar a tots els assistents a la inauguració.

L’exhibició romandrà oberta al públic interessat des del 15 de desembre de 2023 fins el 9 de febrer de 2024, en horari de 10h a 14h (de dilluns a divendres), de 17h a 20h (de dilluns a dimecres) i d’11h a 14h els diumenges.