Quart inaugura l’exposició ‘Quotidianitat i Adoctrinament: Objectes del Franquisme’

L’Ajuntament de Quart de Poblet, a través de l’Àrea de Cultura, que dirigeix Cristina Mora, inaugura el pròxim 8 de gener, a les 19 hores, l’exposició ‘Quotidianitat i Adoctrinament: Objectes del Franquisme’, que proposa un recorregut per alguns dels objectes que formen part del Fons Municipal de Patrimoni Local, per a oferir una visió didàctica i pedagògica de la Cultura Material de la dictadura. És una proposta on es valora com la vida quotidiana, l’educació en les escoles, els rols de gènere i les polítiques locals també eren fruit de la gran maquinària d’adoctrinament que el règim militar franquista va instaurar a Espanya.

L’objectiu principal és donar a conèixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, una part de la nostra història recent per a potenciar el pensament crític i els principis democràtics entre la ciutadania; així com fomentar la cohesió i la solidaritat entre les diferents generacions entorn dels valors constitucionals.
El passat 20 de novembre es complia el 40 aniversari de la mort de Franco. El dictador morí en 1975 als 83 anys, i ni els règims democràtics europeus ni internacionals havien sigut capaços de destronar el Caudillo que va governar Espanya durant 40 anys.
Aquesta herència històrica de dècades de dictadura ha configurat una societat i una democràcia certament singular a Espanya. Generacions d’espanyols varen nàixer i viure en dictadura, sense conèixer altra cosa que no fóra el regime autoritari, ultranacionalista i repressiu de El Generalísimo.
En l’actualitat, després d’un període de Transició i de la proclamació de la Democràcia (1978), vivim un moment on més que mai s’accepta que la dictadura ja és passat i forma part de la Nostra història. Tanmateix, els nous valors i principis ciutadans, i els nous marcs legislatius demanen un debat públic per abordar l’origen, el desenvolupament i les conseqüències del Franquisme en la idiosincràsia de l’Espanya actual.
La cultura material és el conjunt d’elements que ens permeten conèixer com era la vida quotidiana d’una societat. Aquests objectes ens aporten informació sobre les persones i el context en el qual s’utilitzaren; representant els  valors, la manera de pensar, les creences religioses i les estructures d’organització socio-econòmiques.

Aquesta iniciativa entronca amb una de les propostes acordades en la Comissió Municipal de Quart de Poblet per a l’Aplicació de la Llei de Memòria Històrica, impulsada per l’alcaldessa, Carmen Martínez, i en la qual participen tots els partits amb representació en el ple municipal, que estableix la realització d’accions didàctiques i divulgatives que contribuïsquen al coneixement de la història i el foment de la memòria democràtica, com s’indica en l’article 1.2 de la citada llei: xarrades/conferències, exposicions i activitats sobre la Memòria Històrica i sobre la guerra i la dictadura.
La mostra es podrà visitar fins al 29 de gener, de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *