Més de 100 persones participen en la jornada «Els i Les joves no passem»

Aquest matí s’ha celebrat a la Casa de Cultura i Joventut de Manises la jornada ‘Els i Les joves no passem’. La jornada, que s’integra dins del cicle de activitats de Escola de Ciutadania, s’ha convertit en un punt de trobada entre els joves i els responsables tècnics i polítics de les regidories de Participació Ciutadana i Joventut de la Comunitat Valenciana. Més de 100 persones han assistit a la jornada.

La jornada ha comptat amb diferents activitats destinades a l’intercanvi de experiències, entre les quals destaquen testimonis de joves que formen part d’associacions juvenils i estudiantils, noves metodologies d’actuació i la presentació de projectes locals que s’han convertit en referents autonòmics en el àmbit de la joventut i la participació, com és el cas de Quart de Poblet i d’Almassora.

En la jornada també ha intervingut Jesús Martí, Director General de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), qui ha assenyalat que el prioritari és “creure en els joves, no desconfiar d’ells i escoltar quines són les seus demandes i inquietuds per tal d’acompanyar-los”. En les seues paraules, “acompanyar vol dir estar al seu costat, per tal de facilitar que els joves puguen construir el seu propi projecte de vida”.

Per la seua banda, María Jesús Pérez Galant, Directora General de Participació de la Generalitat Valenciana, ha començat la seua intervenció assenyalant que quan parlem de participació “cal passar del paper i de les bones paraules a la acció”. Pérez Galant entén el procés participatiu com “una forma de creixement, de ser crític, de posar en dubte la realitat i de passar a l’acció per tal de construir noves realitats”. En aquest sentit, ha anunciat que des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica es farà tot el possible per tal de “construir ponts entre la ciutadania i les administracions públiques”.

Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud, ha indicat que “l’adolescència és l’etapa de la vida en la qual les persones són més receptives a adquirir hàbits cívics”, d’ací la importància d’aprofitar aquest moment en el qual “els joves tenen una major capacitat d’implicar-se en la millora de la realitat social”. Així mateix, també ha recordat que “les polítiques de joventut formen part d’un procés educatiu i pedagògic que no acaba mai. És un procés permanent i cal confiar en els joves».

El principal objectiu de la jornada ha sigut debatre sobre com es pot facilitar la integració social dels joves en la vida adulta, destacant la importància d’educar en el temps lliure, especialment en l’adolescència, per a generar persones amb iniciativa, autònomes, amb capacitat d’organització, responsables i preparades per al treball en equip. En definitiva, persones joves actives i educades en hàbits de participació.

Escola de Ciutadania

Escola de Ciutadania és un projecte que es va iniciar l’any 2009 amb l’objectiu d’abordar des de la societat civil propostes per al canvi que permeten construir alternatives. En els últims anys s’han tractat temes com l’associacionisme, la participació ciutadana, el paper de la banca ètica, l’economia del bé comú, els reptes energètics o la importància dels serveis públics. Més de 1.500 persones han participat en les jornades i activitats organitzades en el marc de la Escola de Ciutadania.

En l’organització d’aquesta jornada han participat les següents entitats: Fundación Movimiento Ciudadano, Escola de Cases, Fundació Horta Sud, Federació de Cases de Joventut Associació Impuls, Associació de Dones Antares, Associació de Veïns Sant Francesc, Esplais Valencians, Caixa Popular, Club Muntanya Manises i la Federació d’Associació d’Estudiants (FADES).

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *