Exhaustius controls de qualitat en les aigües de la comarca

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica desenvolupa un programa d’informació setmanal sobre la qualitat de l’aigua de les zones de bany durant els mesos d’estiu, dates en què l’afluència de banyistes a les platges és molt elevada.

Uns controls exhaustius que garanteixen el bon estat de l’aigua i detecten quan hi ha anomalies i és necessari tancar les platges al bany. En el que portem d’estiu les platges de la comarca només s’han vist afectades en una ocasió per l’aparició d’una substància blanca, que provenia d’una embarcació, i que va tindre tancades al bany les platges de Massamagrell, La Pobla de Farnals i El Puig.
Una actuació ràpida i que per seguretat, després de les anàlisis pertinents, es van tornar a obrir tres dies després.

Protocol
La Conselleria pren mostres setmanals i publica l’estat de l’aigua. Les platges de la comarca han gaudit un d’estat ‘excel·lent’, així ho mostra l’analítica publicada en la web de la Generalitat Valenciana on es pot consultar l’estat de les platges.

Encara que les mostres d’aigua de mar es prenen de manera periòdica el paper dels socorristes és fonamental no sols per a vetlar per la seguretat dels banyistes sinó per a alertar de possibles taques que s’acosten a la costa.
Aquesta situació també la van viure algunes de les platges de la comarca fa dos anys quan una gran taca marró va arribar a les costes del Puig i Puçol. Després de detectar-la els socorristes, es va procedir al tancament immediat per precaució. Uns dies després les analítiques confirmaven que es tractava d’algues descompostes que venien d’alta mar i que no eren perjudicials per a la salut.

Alga marró
La Cystoseira spp, un tipus d’alga marró, es distingeix perquè necessita una bona qualitat de l’aigua per a desenvolupar-se, per la qual cosa la seua presència de manera contínua a les platges és un clar indicador que eixa zona presenta unes bones condicions per al bany.

Així ho explica a EFE el director de Consultoria mediambiental de Global Omnium, Alejo Muruaga, qui indica que hi ha diferents tipus d’algues, unes que mostren que la platja està sent un focus de contaminació i altres que demostren que la seua qualitat és òptima.
A la comarca de l’Horta solen aparéixer algues marrons en plena riba, aquestes algues indiquen de manera natural el bon estat de la platja. Es tracta d’un indicadors biològics que indica el bon estat de l’aigua.

 

Noves banderes
Les banderes de les platges són ara més inclusives amb la incorporació en les banderes que indiquen l’estat de la mar i en els panells informatius del codi de signes ColorADD que permet, a les persones daltòniques, interpretar el seu significat sense interferències.