FIMEL, en la seua 24a edició, premia la trajectòria de l’escultor José Rausell Sanchis

La Fira de Meliana (FiMel), inaugurada ahir vesprada i que obrirà les seues portes fins el 24 de setembre, consolidada con un referent comercial, cultural i lúdic en l’Horta Nord, homenatjà tres fills del poble, com acostuma en iniciar-se l’esdeveniment.

Els melianers homenatjats en aquesta 24a edició han estat el llaurador Vicente Miguel Gimeno, el cuiner Toni Montoliu i l’escultor José Rausell Sanchis, aquest darrer Fill Predilecte de Meliana des de 2010.

Rausell (1929) es formà al taller patern fins que fou becat per la Diputació de València, el que li permeté perfeccionar-se arreu l’estat espanyol, Itàlia o França. De nou a Meliana, fou destinat a l’Institut Ausiàs March de Gandia en aprovar les oposicions. Circumstància que va orientar-lo a combinar la docència durant més de tres dècades a la capital de la Safor amb l’escultura. Llarga etapa vital que, artísticament, assolí quotes d’extraordinària qualitat quan en 1957 s’inaugurà l’estàtua pública del millor poeta de l’Europa medieval, ja que aleshores es creia que havia nascut a la ciutat ducal. Precisament, l’obra amb què va guanyar la pensió de la Diputació de València realitzada uns anys abans, això sí ara de majors dimensions i en pedra.

 

 

En la llarga trajectòria de l’escultor de Meliana, moltes són les escultures que ha confeccionat, la major part de les quals romanen a la diputació esmentada, com també al Centre Cultural Rausell, inaugurat amb el seu honor poc després de ser distingit com a Fill Predilecte de la població, entre moltes altres col·leccions particulars, esglésies, confraries, ajuntaments, localitats…

Josep Rausell ha rebut en els darrers lustres emotius homenatges, com els que se li reteren a Gandia pels seus antics alumnes, multitudinaris i emotius, pel seu ajuntament (a qui donà l’esbós de Joanot Martorell amb el compromís de dedicar-li un espai urbà per la seua alcaldessa i avui ministra de Ciència i Innovació), per a una de les confraries de Setmana Santa de l’esmentada ciutat, a qui obsequià amb el portentós Crist de la Bona Mort, i a Meliana, com s’ha dit. Població que ahir tornà a homenatjar-lo aprofitant la inauguració de la fira.

Com la resta de guardonats, Rausell es dirigí a les autoritats i al nombrós públic congregat, dedicant el premi al veïnat, recordant succintament els seus arrels i agraint que els presents seguiren recordant-lo després de tants anys.

 

 

Rausell, de 94 anys, ha estat fins el dia d’avui l’artista local més generós amb la seua població natal, en donar al llarg de la seua vida l’obra que conservava del malaurat escultor Juli Benlloch, algunes peces del seu progenitor i, sobretot, una bona col·lecció de la seua producció. Un llegat que s’exposa amb l’obra de molts dels artistes de Meliana en la col·lecció museogràfica custodiada al Centre Cultural Rausell, un projecte que fa temps promogueren desinteressadament Enric Ruiz, Víctor Cardells i el propi escultor, enriquit amb els fons artístics de l’Institut Municipal de Cultura.

Autor de les imatges: Juan Rodrigo Legua

Més imatges de Fimel 2023