Meliana adjudica la instal·lació d’energia fotovoltaica als edificis del CEIP El Crist

L’Ajuntament de Meliana ha adjudicat la instal·lació d’energia fotovoltaica d’autoconsum al CEIP El Crist. El total de la inversió és de 104.930,46 €, que es financia amb la subvenció concedida per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (lDAE) i pel pla d’inversions de la Diputació 2020-2021. A la licitació es van presentar 11 empreses i el contracte ha sigut adjudicat a la Cooperativa Elèctrica de Meliana.

Com explica la regidora de Medi Ambient, Rosa Peris: “Des de l’Ajuntament continuem amb el procés de transició energètica al nostre municipi. Entre les actuacions planificades, hi ha la instal·lació d’energia fotovoltaica d’autoconsum als edificis públics, com ara al centre educatiu del Crist”. Concretament, s’hi instal·laran un total de 176 plaques fotovoltaiques amb dos inversors als sostres dels edificis d’infantil (76 plaques) i de primària (100 plaques), amb un total de 70 kW de potència.

Aquesta actuació s’afegeix a la ja realitzada a l’edifici del Centre Cultural Rausell, en funcionament des de fa més d’un any. En aquest sentit, la regidora incideix: “Les pròximes instal·lacions previstes seran als edificis dels Serveis Socials municipals, al c/ Ramón y Cajal, dins del pla Reacciona de la Diputació, i al CEIP Mediterrani”. La finalitat és garantir el màxim autoconsum elèctric amb energies netes als edificis municipals.

En l’àmbit de la transició energètica, a Meliana s’estan realitzant altres actuacions, com ara les instal·lacions en edificis particulars. En aquest sentit, la responsable destaca: “Des que vam aprovar al 2020 les bonificacions fiscals per a potenciar-ne la instal·lació, ja hem superat el centenar d’expedients”. Aquest projecte d’incentius fiscals forma part del projecte europeu Local4Green en què Meliana participa.

Un altre dels projectes que s’ha impulsat és la primera comunitat energètica local (CEL), també de la mà de la Cooperativa Elèctrica de Meliana. La instal·lació ja està en funcionament i, pròximament, s’informarà dels detalls per part de l’empresa. Respecte d’aquesta iniciativa, Peris afirma: “Les comunitats energètiques locals són un instrument comunitari molt útil per a incorporar a la transició energètica aquells habitatges que no tenen fàcil una instal·lació pròpia. Per això la intenció és continuar-ne l’impuls”.

Finalment, des de l’Ajuntament s’incideix en la importància que el tema energètic té en el conjunt de les actuacions que s’impulsen des del govern municipal per a facilitar l’adaptació al canvi climàtic, tal com es recull en el Pla d’acció pel clima i l’energia sostenible (PACES), aprovat el 2019 dins del Pacte de les Alcaldies europeu que es va firmar el 2016. Per tot plegat, des de la Regidoria de Medi Ambient i l’Alcaldia s’està treballant amb la Diputació perquè Meliana puga allotjar l’oficina comarcal de l’energia.