Presentada l’exposició ‘Paterna. Memòria de l’horror’

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, ha presentat l’exposició ‘Paterna. Memòria de l’horror. Les dones, guardianes de la memòria’, junt amb la fotoperiodista valenciana Eva Máñez, autora de les obres, i tres de les dones ‘guardianes de la memòria’: Encarna Tarín, Cruz Alemany i Lourdes Ripoll; i Juan Salazar, de l’Aula Didàctica de la Memòria Democràtica.

 

L’exposició, disponible fins a l’11 de juny, reuneix el treball de documentació d’Eva Máñez sobre les exhumacions de les fosses comunes del cementeri de Paterna, junt amb els testimonis de les dones viudes o descendents de les víctimes del franquisme, que, després de més de 80 anys, encara mantenen viva la flama del record i busquen que es faça justícia malgrat el pas del temps.

 

«La cultura mai és aliena a les realitats socials, és un terreny fèrtil per a compartir l’anàlisi, la reflexió i la denúncia davant de situacions d’injustícia i desigualtat. Aquesta exposició reuneix el treball que Eva Máñez fa anys que du a terme entorn de les exhumacions de les víctimes del franquisme a Paterna, i ens acosta al dolor i la cerca de familiars desapareguts, evidenciant el complicat procés de recuperar les seues restes, oferint una interessant reflexió sobre la memòria, des del punt de vista individual i col·lectiu, aportant a més una perspectiva de gènere», assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

 

«Ens trobem davant d’un material que conforma la memòria viva de diverses generacions de dones, ‘les guardianes de la memòria’, oferint una mirada de gènere a la memòria democràtica. D’aquesta manera serveixen d’interacció i interlocució entre la memòria individual i la memòria col·lectiva. Totes elles exerceixen una espècie de memòria vicària, per la qual la memòria del seu iaio o iaia passa a la seua consciència i ja no és només de l’avantpassat, sinó que es converteix en seua també. Filles, netes i besnetes d’afusellats i desapareguts de diferents llocs de la Comunitat Valenciana i Espanya que van trobar a Paterna una bala i la fossa comuna. Històries de silencis i cerca que ara reclamen veritat, justícia i reparació», assenyala l’artista de la mostra, Eva Máñez.

 

Paterna. Memòria de l’horror. Les dones, guardianes de la memòria’

 

L’exposició es divideix en dues parts clarament diferenciades. La primera es compon de quinze fotografies, fetes al cementeri de Paterna des de 2016, que acompanyen i relaten el procés d’exhumació de les fosses del franquisme. La segona reuneix 60 retrats i 60 testimonis que mostren la lluita de les dones descendents dels afusellats com a hereues de la memòria.

 

Amb més de cent fosses comunes i les restes de 2.238 afusellats del franquisme, Paterna està considerada com la ‘gran fossa comuna’ i el símbol de la memòria històrica a Espanya. El cementeri de Paterna (València) és el primer en què hi ha constància d’un afusellament després de la Guerra Civil (el 3 d’abril de 1939) i el segon amb més afusellats en la postguerra. Allí hi ha al voltant de 135 fosses comunes on van ser depositades les restes de les víctimes de la repressió franquista després de ser executades al Terrer, situat a uns 500 metres del cementeri. És per això que s’ha erigit com ‘el paredón’ d’Espanya i com a símbol de la lluita per la memòria històrica.

 

Organitzada i produïda pel CMCV, ‘Paterna. Memòria de l’horror’ compta amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. La mostra és d’accés lliure i estarà disponible a la sala Contraforts del CCCC fins a l’11 de juny pròxim.

 

Complementant l’exposició es té previst celebrar d’abril a juny, en horari d’11.00 a 13.00 hores, els tallers didàctics i les visites guiades ‘Contar la memòria’, destinats als estudiants de Secundària. A l’abril, els dies seleccionats per a desenvolupar aquesta activitat són el 18, 19, 20, 25, 26 i 27; mentre que al maig seran els dies 2, 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 30 i 31, i durant el mes de juny, els dies 1, 6, 7 i 8.

 

L’activitat és gratuïta, però cal una reserva prèvia mitjançant inscripció a través del correu electrònic memoria.democratica@gva.es.

 

 

 

Biografia d’Eva Máñez

 

La fotoperiodista Eva Máñez (València, 1971) combina des de fa més de vint anys la seua tasca professional en mitjans de comunicació (Reuters, ‘Valencia Plaza’ i ‘El Salto’) com a reportera fotogràfica i redactora amb projectes personals i d’activisme social. Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, així com en diversos llibres. A més de a Espanya, ha treballat a Palestina, Guinea, Mèxic, Turquia, Perú, Haití i Bòsnia. És membre del col·lectiu de dones comunicadores feministes Les Beatrius.