Disponible l’aplicació EMTRE que facilitarà bonificacions en la taxa Tamer

L’aplicació per a dispositius mòbils EMTRE ja està disponible per a tota la ciutadania de l’àrea metropolitana de València. Els usuaris que la descarreguen i la instal·len al seu telèfon podran utitlizar-la per a identificar-se quan vagen a un ecoparc, fix o mòbil, i quedarà registrat el seu historial de visites i de residus depositats. Amb estes dades, l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus podrà aplicar bonificacions en la taxa Tamer als ciutadans i ciutadanes que més i millor reciclen.

Per a descarregar-se l’aplicació EMTRE, els usuaris del sistema Android ho poden fer a través de Google Play. Els qui tinguen un dispositiu amb el sistema iOS poden fer la descàrrega i la instal·lació des de l’App Store d’Apple. Una volta instal·lada, s’han de donar d’alta amb el seu DNI i el número de contracte del subministrament d’aigua on figura la taxa TAMER. Automàticament, l’aplicació EMTRE generarà un codi QR a la pantalla del telèfon que podran mostrar a l’entrada de qualsevol ecoparc de l’àrea metropolitana per a identificar-se. La identificació també es podrà fer via Bluetooth per a evitar el risc de contagi de la COVID-19 per un contacte pròxim.

L’aplicació ciutadana EMTRE forma part d’un projecte més ambiciós, que incorpora les últimes tecnologies de la informació al procés de gestió i valorització dels residus que s’aboquen als ecoparcs. Els operaris que treballen en estes instal·lacions disposen d’una versió professional que els facilitarà el registre de les entrades, les eixides i les possibles incidències. Les dades que s’arrepleguen seran de molta utilitat per a dissenyar estratègies de reciclatge de cara a la minimització dels residus i a la transició cap a un model d’economia circular.

Cada usuari podrà, a més, consultar el seu historial de reciclatge, que servirà per a aplicar les bonificacions en la taxa TAMER a les persones que fan una gestió responsable dels seus residus. L’EMTRE ha aprovat posar en marxa una comissió per a l’estudi de la taxa que es cobra pel reciclatge de residus on, entre altres assumptes s’estudiaran les possibles bonificacions i la forma en què s’aplicaran. L’entitat analitzarà les dades que es vagen recollint al llarg del 2021 a mesura que els usuaris facen ús de l’aplicació i, a partir del 2022, començaran a aplicar-se les bonificacions.

Per al president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, “estem d’enhorabona i fem un pas de gegant en la informatització de tota la xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils de l’entitat metropolitana, de forma que ens permetrà identificar els usuaris i podrem aplicar descomptes en la seua taxa TAMER en el rebut de l’aigua”.

 

Buscador d’ecoparcs  i de residus

L’aplicació EMTRE té, a més, altres utilitats. Els usuaris trobaran una informació detallada dels 20 ecoparcs fixos que gestiona l’entitat al llarg de tota l’àrea metropolitana, amb els horaris i la georeferència per a poder localitzar-los a través del navegador. També proporcionarà de forma actualitzada en temps real la ubicació de la xarxa dels ecoparcs mòbils de l’EMTRE. A l’aplicació també s’han incorporat els ecoparcs mòbils dels municipis de l’àrea metropolitana que gestionen un servici propi, com ara València, Catarroja o Xirivella, tant pel que fa a la localització com per a identificar-se i obtindre bonificacions en la taxa TAMER.

L’aplicació inclou també una base de dades amb més d’un miler de residus diferents, que conté informació útil d’on s’han de depositar per a un reciclatge correcte. La llista es pot ampliar periòdicament amb les aportacions i consultes dels usuaris.

Este sistema informàtic permet la traçabilitat de tot el que s’arreplega als ecoparcs de l’EMTRE: quan entra, on es tira i quin gestor s’encarrega del seu reciclatge. També aporta informació molt valuosa sobre com administrem els nostres residus i que serà de gran utilitat per a millorar la gestió dels ecoparcs en el futur.