Jesús Borràs: «Quan passe la desescalada, Manises és una opció turística per a tota la gent que no va a fer llargs desplaçaments»

Entrevista a Jesús Borràs. Alcalde de Manises

Què tal ha estat el comportament dels veïns i veïnes de Manises durant el confinament i ara amb la desescalada?

Majoritàriament bé, la gent ha respost i entès la situació, però tot i així hi ha grups de gent jove i gran que segueixen sense complir el distanciament, però per això està la Policia Local per fer complir les normes.

Dilluns anem a entrar a la Fase 1, què dependències municipals obriran de nou a el públic?

Des de l’inici de la pandèmia ha hagut serveis mínims presencials en els departaments, de manera que l’inici de Fase 1 a Manises repercutirà sobretot al carrer, a les terrasses i l’obertura de comerços.

La nova normalitat requereix adaptar també les instal·lacions, de quin material s’ha proveït l’Ajuntament per fer front a la nova situació?

Hem comprat mampares divisòries, gels, mascaretes. La desinfecció és molt important. Aquesta setmana tenim una reunió amb el Comitè de Seguretat i l’Ajuntament posarà en marxa tots els protocols que ens marquen les autoritats sanitàries.

Han suspès com tots els pobles les festes, s’acosta l’estiu, obriran la piscina?
Hem tingut una reunió tots els alcaldes i alcaldesses de l’Horta Sud a través de la Mancomunitat i prendrem una decisió conjunta. Jo no sóc partidari d’obrir la piscina. Obrir-la suposa posar en marxa un protocol molt complicat de complir. Només podria accedir un terç de l’aforament. Al vestidor hauria de tenir molta cura amb la roba que no s’ajunten amb les peces de roba d’altres persones, no es podria utilitzar el trampolí, la gent hauria d’estar molt separada entre si i complir amb estrictes mesures de seguretat, que són molt complicades en espais com una piscina. No tindria sentit que se suspenguen totes les activitats d’estiu fins i tot les festes i s’òbriguen les piscines. Jo crec que hem de ser cauts i intentar que no hi haja cap rebot.

El turisme també s’ha vist afectat en la seua població

Sí, hem suspès la Fira de la Ceràmica i la cavalcada de la ceràmica. Quan passem totes les fases des de l’Ajuntament continuarem treballant per potenciar el turisme. Manises pot ser una opció turística per a tota la gent que aquests propers mesos no va a viatjar. Estem a un pas de València i ben comunicats amb metro.

Quines mesures econòmiques posaran en marxa els propers mesos?
Anem a aprovar un pla d’acció de 250.000 euros per a ajudes al comerç i autònoms. Aquest import l’hem tret reajustant altres partides. A més, m’agradaria donar les gràcies a les comparses de moros i cristians i també a la Clavaria de les Santes Justa i Rufina que han renunciat a les subvencions de l’Ajuntament per destinar els diners a ajudes pel COVID-19. A més d’aquest pla de xoc, els nostres esforços se centren en els serveis socials.

Quin missatge els donaria als seus veïns preocupats per la salut i el treball?
El primer de tot és que hem de seguir les indicacions sanitàries i estar tranquils perquè tenim una sanitat pública que està responent correctament. Pel que fa a la crisi econòmica que vindrà jo espero que Europa es comporte com ha de fer i ajude els països. D’aquesta manera la crisi serà més suportable.