“La Mancomunitat de l’Horta Nord i del Carraixet tenen una conversa pendent, la unió ens fa més forts”

Entrevista a Javier Puchol, President de la Mancomunitat del Carraixet i alcalde de Vinalesa

Ha sigut nomenat recentment President de la Mancomunitat del Carraixet, quins seran els projectes de futur la Mancomunitat aquesta legislatura?

El projecte és continuista, però sí que volem donar un major impuls a dues àrees: serveis socials i salut mental. Respecte a serveis socials cada vegada hi ha més gent que necessita d’aquestes ajudes. Volem comptar amb més personal per a posar en marxa noves mesures, entre elles reforçar el servei Menjar a casa, que en algunes poblacions com a Vinalesa està funcionant molt bé, i és important continuar treballant en eixa línia. Cada vegada hi ha més gent gran, molta pateix de soledat, i és important oferir aquest tipus de servei.

Respecte a la salut mental es parla molt però no s’estan aplicant polítiques decidides a oferir suport a les persones que estan travessant situacions complicades. Considere importantíssim comptar amb un departament capaç de fer front a la situació actual i estar preparats per a noves situacions.

 

Turisme Carraixet ha comptat amb una important injecció econòmica, però el pla de Dinamització i Governanza ja ha acabat, quin futur li espera al projecte?

La injecció econòmica de la Diputació i la Generalitat és fonamental i esperem continuar comptant amb la seua ajuda. El projecte s’està consolidant, portem quatre anys i volem continuar impulsant Turisme Carraixet.

 

Quina valoració fa de la intenció de Meliana d’eixir-se de Turisme Carraixet?

Em sap greu que hagen decidit desvincular-se de Turisme Carraixet. Meliana és un municipi de referència tant a nivell comercial com d’hostaleria, a més de comptar amb espais emblemàtics com el Palauet de Nolla. Fa a penes unes setmanes que he sigut nomenat President de la Mancomunitat i pròximament farem el ple d’organització de competències, però la meua intenció és reunir-me amb l’alcaldessa de Meliana i intentar reconduir la situació. Crec que junts podem ser més forts.

 

Vosté diu que és important mancomunar-se i augmentar els serveis. S’han plantejat unificar la Mancomunitat del Carraixet amb la Mancomunitat de l’Horta Nord?

He parlat amb Fran López, President de la Mancomunitat de l’Horta Nord, per a posar aquest tema sobre la taula. Tenim una reunió pendent per a veure si podem arribar a un acord i anar tots a l’una. Ells són 10 municipis, nosaltres som 5, i crec és important estar units perquè podrem donar millors serveis als nostres veïns i aconseguir més ajudes, com per exemple, de la Unió Europea.

En aquest sentit, a l’Horta Sud on les 20 poblacions formen part de la Mancomunitat, és per a nosaltres un referent.

 

Pròximament se celebrarà el festival Miradors de l’Horta, quines novetats hi ha aquesta edició?

Tornen les escultures efímeres a l’horta dels nostres municipis. Es tracta d’un projecte innovador que pretén conscienciar i posar en valor l’horta i també els productes.

 

Ha canviat molt la visió de l’horta…

Moltíssim. Jo soc fill de llaurador, en els temps del meu pare he vist a gent discutir per un pam de terra, per les hores de reg… el camp era la vida, el manteniment de la família, però no sols dels fills sinó de les generacions esdevenidores. Ara el camp està abandonat, no hi ha ja llauradors, la terra no té el valor que tenia abans. És una llàstima i per això és important aplicar polítiques des de diferents perspectives per a recuperar eixe valor.

 

Centrant-nos en el municipalisme, han condicionat i convertit en zona de vianants l’entorn a la Fàbrica de la Seda, pensen peatonalitzar més zones del municipi?

Sí, tenim un projecte que suposa la conversió en zona de vianants del carrer Major, que s’uniria a la peatonalització ja realitzada de l’entorn de la Fàbrica de la Seda fins a arribar a la plaça Gafaut i convertir en zona de vianants el carrer fins a l’Ermita.

 

Han millorat la connexió amb el servei de l’EMT, no obstant això, estan a l’espera d’una millor comunicació amb Alfara del Patriarca, en quina situació està el projecte?

Sí, aconseguirem que la parada de l’EMT estiguera dins de la població i respecte al carril de ciclovianants d’Alfara està a punt de concloure. Ara volem acondicionar el camí de Foios, sobretot dotant-lo d’il·luminació.

 

Hi ha hagut canvi en el govern de la Generalitat i Diputació, quines són les necessitats de Vinalesa en eixes competències?

Necessitem que ens continuen ajudant amb subvencions. Vinalesa és un municipi xicotet, els nostres ingressos són limitats i les ajudes que rebem de Diputació i Generalitat són imprescindibles en el nostre dia a dia.

 

Governa en minoria, com espera que siga la legislatura?

El possible pacte amb Compromís no està tancat, i espere que se sume al govern al llarg de la legislatura. La passada legislatura vam governar amb Compromís i va ser un pacte estable, i esperem que es torne a produir. Fins a arribar a eixe punt, nosaltres continuarem aplicant polítiques progressistes que esperem que compten amb el suport de Compromís.