L’Ajuntament aprova la proposta de Compromís de convertir Paiporta en el primer municipi en donar suport a la mort digna

L’Ajuntament de Paiporta ha aprovat en el ple d’aquest dijous la moció de Compromís que compromet al consistori a impulsar la divulgació dels drets de mort digna i reclamar l’elaboració d’una llei d’eutanàsia. La localitat es converteix així en el primer municipi del País Valencià en donar suport actiu a la despenalització de la mort digna.
La proposta, aprovada malgrat l’oposició del Partit Popular, recull el compromís de l’Ajuntament de Paiporta, que haurà de donar suport a la divulgació dels drets que permeten als ciutadans i a les ciutadanes a afrontar el procés de morir en dignitat segons les seues creences i decisions i reclamar l’elaboració d’una llei d’eutanàsia. Per tant, es formarà de la plantilla municipal sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el Document de Voluntats Anticipades.
“La reivindicació de l’eutanàsia o mort digna és no és només una iniciativa per caritat o humanitat, es tracta de la defensa d’un dret, de la llibertat i la dignitat humanes. En cap moment és una obligació, sinó un acompanyament per a qui desitja posar fi al seu patiment, sense haver de viatjar a l’estranger o utilitzar mètodes poc segurs, per a fer-ho” reivindica Isabel  Martín, alcaldessa de Paiporta. El ple va comptar amb la presència de María José Alemany, vicepresidenta de l’associació Dret de Mort Digna Comunitat Valenciana i Mar  Alcañiz, membre de la Junta Directiva de l’associació, qui acolliren amb  emoció la moció.
Per altra banda, la moció compromet al consistori a oferir una pedagogia cívica, mitjançant la divulgació de l’acord, i el dret a una mort digna, a més d’impulsar xarrades informatives i activitats en centres assistencials, educatius i culturals municipals. També implica l’elaboració de campanyes en els mitjans de comunicació municipals així com edició de tríptics, de fàcil accés a la ciutadania.
Segons afirma Rafa  Gadea, regidor de Benestar Social, “la llibertat és necessària per a poder decidir el projecte de vida que cadascú puga triar per a si mateix i aquest projecte de vida inclou la possibilitat d’escollir el moment i la forma del seu acabament”.
La iniciativa de Compromís suposa que l’administració facilitarà el tràmit del Document de Voluntats Anticipades des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament (UNICA), juntament amb una completa informació per tramitar-lo. A més, la Corporació municipal recolzará les propostes en el Congrés per despenalitzar l’eutanàsia.