Les superheroines de la Ciència

L’11 de febrer es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i la xiqueta a la Ciència, encara que en les universitats espanyoles el nombre de dones estudiant carreres és major o igual al dels homes, en el terreny de la Ciència i la tecnologia són poques les xiques que opten per aquests estudis. Per aconseguir que cada vegada siguen més les xiquetes que trien dedicar la seua vida al camp científic o de les enginyeries, és important que coneguen la història d’algunes dones que van aconseguir grans avanços per a la humanitat. Per això, volem que vosaltres, xiquets i xiquetes, conegueu la vida d’aquestes tres dones: Ada Lovelace, Marie Curie i Margarita Salas. Elles van ser pioneres i van trencar barreres.

Ada Lovelace

Matemàtica i escriptora

Londres, Anglaterra

1815 – 1852

Ada va ser una xiqueta molt especial amb molta imaginació, era filla del poeta Lord Byron i d’una matemàtica, Anna Isabella Milbanke. Des de molt petita va mostrar interès per tot el que tingués relació amb els nombres i les fórmules matemàtiques. La seua amistat amb Babbage, creador d’una màquina que comptava nombres, li va fer intercanviar coneixements i li va fer pensar que els nombres servien per a alguna cosa més que per explicar, per exemple per enviar ordres. Ella es va convertir en la primera programadora de la història, un segle abans de l’aparició dels nostres actuals ordinadors.

Marie Curie

Científica

Varsòvia, Polònia

1867 – 1934

Marie va somiar sempre amb ser ciéntifica i ho va aconseguir. La seua vida no va ser fàcil, va haver d’abandonar el seu país on les dones no podien accedir a estudis superiors per a poder seguir amb la seua formació. I va anar a París on continuà els seus estudis de medicina. Allí va conéixer al seu marit, Pierre, que al costat d’ella va treballar per a la ciència. Marie va descobrir dos elements, el radi i el poloni; va desenvolupar la teoria de la radioactivitat i és l’única persona que posseeix dos premis Nobel en diferents disciplines: física i química. Gràcies a ella es van aplicar els raigs X a la medicina als hospitals de campanya de la Primera Guerra Mundial.

Margarita Salas

Bioquímica

Canero, Astúries

1938 – 2019

Encara que va nàixer en una època en la qual la majoria de les xiques no realitzaven estudis universitaris, Margarita va tindre la sort de poder estudiar gràcies al suport dels seus pares. Ells tenien clar que tots els seus fills foren xics o xiques havien d’anar a la universitat.

Va decidir estudiar Químiques i no es va equivocar, ja que li entusiasmava treballar en un laboratori i investigar. El seu interés per la bioquímica li ho va despertar conéixer a Severo Ochoa. En la seua etapa universitària va conéixer al seu marit, i els dos, van dedicar la seua vida a la investigació científica. Primer van treballar a Nova York en el laboratori de Severo Ochoa, i després, van tornar a Espanya per a portar tot el que havien aprés i dirigir el seu propi laboratori. Van descobrir un munt de coses importants en el terreny de la biologia molecular.