Més de 130 municipis valencians implantaran projectes smart city amb l’ajuda de la Diputació

Un total de 133 municipis de la província de València podran executar projectes de smart cities, després de la resolució signada hui pel diputat d’Administració Electrònica i Innovació, Juan Ramón Adsuara, la qual té com a objectiu convertir a la província de València en territori intel·ligent adquirint tecnologia que permet la recollida i l’anàlisi de dades.

 

Este programa d’ajudes desenvolupat per la secció de Ciutats Intel·ligents de la Diputació de València, destina enguany 2,5 milions d’euros a la implantació de 155 programes presentats per ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors, els quals han tingut plena autonomia per a decidir el destí de les actuacions en funció de les seues necessitats. Cada projecte rebrà un màxim de 20.000€ per a subvencionar el 80% de l’import total.

 

En este sentit, cal destacar que el 42% dels projectes aprovats es referixen a assumptes relacionats amb la mobilitat i el trànsit, sent este l’objectiu majoritari de les peticions de les diferents entitats.

 

La gestió de l’aigua i de l’energia, amb un 21% i 19% dels projectes, són altres camps on els ajuntaments han centrat els seus objectius a l’hora d’apostar per les smart cities, com també ho són la qualitat de l’aire, el soroll, la prevenció d’incendis i la gestió de residus.

 

El diputat Adsuara assenyala que “esta línia d’ajudes permet trencar la bretxa que fins fa molt poc temps només permetia als grans ajuntaments disposar d’una plataforma smart per a poder explotar les dades d’una ciutat intel·ligent”. En este sentit, incidix en què “per a aconseguir realment un territori smart, són les pròpies entitats locals les que han de tindre la iniciativa, cosa que de vegades es complica per falta de recursos econòmics. Per això, la nova corporació de la Diputació redoblarà esforços per donar suport a esta línia de subvencions”.

 

Plataforma smart de la Diputació

 

Una de les claus de les subvencions de la institució provincial en matèria de smart cities és que els municipis beneficiaris bolquen tota la informació recollida en la plataforma Smart que la Diputació posa a la disposició de tots els ajuntaments de manera gratuïta en la modalitat Cloud amb codi obert, i a la qual cada entitat pot accedir de forma totalment individualitzada i personalitzada.

 

D’esta manera, s’aconseguix un doble objectiu. D’una banda, tots els ajuntaments poden conéixer el ventall d’aplicacions pràctiques de les eines smart, visualitzant les experiències que ja estan en marxa. Per un altre, els consistoris poden optimitzar l’aplicació pràctica de les dades que obtenen amb la seua pròpia tecnologia gràcies als serveis que oferix la plataforma provincial.

 

Així mateix, el fet de centralitzar la gestió de dades en la Diputació permet analitzar i comparar la informació, estudiant l’eficiència d’un mateix servei entre tots els municipis. D’esta manera, es poden traçar millor les estratègies globals per a avançar en els objectius de modernització dels municipis “replicant bones pràctiques, aconseguint millors serveis, millorant el cost, la sostenibilitat i, sobretot, l’orientació al ciutadà”, conclou Juan Ramón Adsuara.