Nicolau Claramunt: «Hem adaptat el pressupost d’enguany i donarem ajudes a les persones vulnerables, autònoms i professionals»

Entrevista a Nicolau Claramunt, alcalde d’Albalat dels Sorells

Heu començat aquesta setmana a repartir les mascaretes?

Sí, anem a repartir mascaretes a totes les persones empadronades a la població. El repartiment es farà casa per casa. Quan comencen a obrir els comerços també repartirem més mascaretes.

Han sol·licitat a Delegació de Govern que els deixen passar per Mahuella per accedir a el camí de la platja?

Sí, el nostre camí a la platja discorre per 400 metres del terme municipal de Mahuella (València), hem sol·licitat a Delegació de Govern passar per aquesta zona per continuar pel camí. Ens han contestat que sí, es a dir que ara comptem amb 7 quilòmetres per poder fer esport.

Com s’està adaptant l’Ajuntament i les instal·lacions municipals a la nova normalitat?

És probable que a partir del dia 25 de maig es pupa tornar a atendre presencialment a l’Ajuntament. Hem encarregat ja pantalles protectores. Tindrem gels, mascaretes i guants. A més, atendrà una persona per departament i les cues es faran fora dels despatxos per evitar aglomeració de gent. Conforme ens vagen donant indicacions les autoritats sanitàries anirem aplicant els protocols que ens vagen marcant.

És fluïda la comunicació entre el Govern i els ajuntaments?

La crisi sanitària va evolucionant dia a dia i així anem nosaltres també treballant. Quan el Govern els dissabtes fa públiques decisions que es posen en marxa els dilluns implica que els ajuntaments hem de organitzar-nos ràpidament i sobretot fer un gran exercici de comunicació a la ciutadania. El que estem nosaltres fent és intentar avançar-nos a les situacions.

Com per exemple?

No sabem si aquest estiu hi haurà escola d’estiu ni si podrem obrir la piscina, però des de l’Ajuntament estem treballant per tenir-ho tot preparat i així en el moment que digen que sí estarà tot preparat.

Han pres alguna decisió pel que fa a les festes?

De moment no. Les nostres festes són a finals d’agost, principis de setembre. Tot i que tenim cert marge per prendre decisions segons l’evolució de la crisi sanitària farem. El que està clar es que de fer-les, no s’assemblaran a les festes que estàvem acostumats. El que sí que hem suspès ha sigut: Albalat en dança, un Castell de cultura i Cinema a la fresca.

En aquests mesos de crisi sanitària han posat en marxa diferents mesures, però de cara a un futur pròxim, quines mesures posaran?

Abans del COVID-19 anàvem a aprovar el pressupost municipal d’enguany. Ara ho hem adaptat a la nova situació i esperem aprovar-ho pròximament. El pressupost d’enguany augmenta la partida de serveis socials i ajudes directes. Passem de 30.000 a 100.000 euros. A més, vam habilitar una partida de 50.000 euros d’ajudes a autònoms i professionals. També hem inclòs una partida per a compres de material COVID-19 (gels, guants, etc), i tenim previst a final d’estiu, depenent de la situació sanitària i de les recomanacions del Ministeri, gastar el romanent positiu de tresoreria en ajudes per a la adaptació dels comerços a la nova realitat.

Actualment només és possible gastar el 20% del romanent positiu dels Ajuntaments, a petició de Joan Baldoví, el grup Compromís ha sol·licitat que els ajuntaments no tinguen el límit de despesa en el 20% sinó que gasten el que consideren necessari per a pal·liar aquesta situació , aquesta mesura seria positiva per a la seua població?

Sí, molta gent necessita ajuda, i si l’ajuntament té diners hauria de poder invertir-los en la població. A la fi, l’Ajuntament és el primer lloc on ve la gent i resulta molt complicat que entenguen que encara que tinguem diners no ens ho podem gastar perquè hi ha un límit de despesa, quan al final aquesta crisi ha demostrat que els ajuntaments, que coneixen les realitats de les seues poblacions, són els que millor podem gestionar aquests recursos de forma més directa.

Tot i la situació el projecte Albalat 0.0 continua fent passos …

Sí, el projecte contínua en marxa. Anem a reduir el consum elèctric i suposarà un estalvi de 8.000 euros. Anem a canviar les potències i també les tarifes horàries de punts de subministrament.

La gent està preocupada pel futur, què li agradaria dir-li als seus veïns i veïnes?

L’Ajuntament va a fer tot el que siga per a superar aquesta crisi sanitària i econòmica. Podrem tots els recursos econòmics i humans que puguem per fer front a la situació.