Paiporta allibera carrers de trànsit per a donar espai a les passejades de xiquetes i xiquets

L’Ajuntament de Paiporta ha decidit alliberar carrers de trànsit els caps de setmana per a donar el màxim espai per a les passejades controlades de xiquetes i xiquets, dins de les mesures del govern central en l’inici del desconfinament. La mesura es pren amb la finalitat de garantir l’espai suficient en aquestes passejades i evitar aglomeracions a les voreres ja que, pel moment, encara no es pot disfrutar de jocs infantils ni zones d’esplai com el poliesportiu. La mesura es posarà en marxa aquest divendres, 1 de maig.

El llistat de carrers que s’alliberaran de trànsit rodat es donarà a conèixer en breu, amb un mapa on quedaran marcats clarament. Les restriccions de circulació de vehicles tindran lloc per norma general dissabtes i diumenges, de 9.00 a 21.00 hores, en consonància amb l’horari marcat per les autoritats per a realitzar aquestes passejades.

Es recorda a tota la ciutadania les normes per a les passejades, que se sintetitzen en que les xiquetes i xiquets menors de 14 anys poden eixir una hora al dia, en l’entorn d’un quilòmetre des de casa i acompanyats sempre d’una persona adulta responsable. Cada adult pot anar acompanyat com a màxim de tres xiquetes o xiquets.
“Prenem aquesta decisió pensant en el benestar de la infància de Paiporta, en facilitar-los les mesures de desconfinament en condicions de seguretat i amb espai suficient per a disfrutar de l’hora que tenen al dia per a passejar”, ha explicat l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín.

La dirigent paiportina ha afegit que “les xiquetes i xiquets del nostre poble s’han comportat com herois i han aguantat més de 40 dies de confinament, i ara es mereixen poder disfrutar de l’espai públic sense haver de preocupar-se pel perill que comporta la circulació de vehicles a les zones properes a les seues cases”.
Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, ha avançat que, en aquesta actuació d’urbanisme tàctic, “els carrers que es tallaran al trànsit estaran situats a les zones més densament poblades de Paiporta, i seguiran itineraris per a que es puguen realitzar les passejades amb seguretat i espai suficient per a respectar el distanciament social”. A més, segons ha afegit Val, “es facilitaran vies d’eixida a l’horta, per a que les passejades siguen agradables i es puguen realitzar en espais com més oberts millor”.
Per a dissenyar el mapa de carrers tallats al trànsit s’ha consultat a les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) a través d’InterAMPA, que han aportat suggeriments. A més, s’han tingut en compte treballs anteriors de l’Ajuntament, principalment, les conclusions de l’estudi ‘Infància amb Paiporta’, realitzat amb la participació dels centres educatius i centenars de xiquetes i xiquets del poble. El projecte recull les seues demandes i inquietuds quant al disseny del poble. Per últim, també s’ha consultat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), document vigent que guia les actuacions urbanístiques de Paiporta i que té com a objectiu aconseguir uns carrers i una mobilitat pensada per al vianant.
L’Ajuntament senyalitzarà les vies que quedaran tallades al trànsit rodat amb unes marques de colors, per a que pares, mares, xiquetes i xiquets sàpiguen en tot moment quines són les zones sense cotxes per les quals poden circular.