Picassent, bressol i esperit faller

La tradició fallera a Picassent es remunta als anys 30 del segle XX. Imatges en blanc i negre del segle passat mostren l’esperit faller que ja vivien els nostres avantpassats i fan recordar, amb certa nostàlgia, uns altres temps.

I el present no és per a menys. L’ambient que ja es viu estos dies denota que la festa de les Falles es troba ben arrelada en este municipi de l’Horta que compta ja amb més de 22.000 habitants. L’harmonia i el comboi faller estan garantits perquè les 8 comissions falleres ho tenen tot a punt per celebrar un nou exercici amb una normalitat molt desitjada.

Estos dies, el municipi s’omplirà d’activitat amb els passacarrers, la música, les despertades, les verbenes, els focs d’artifici… És temps també per a la sàtira tan característica en els monuments. Res s’escapa a la mirada de l’artista faller qui pretén reflectir en la seua obra la pròpia visió de la realitat.

El calendari faller va arrancar el passat 21 de febrer, amb la celebració de la Setmana del Teatre Faller fins el dia 23 a l’Auma, i que va comptar amb l’assistència d’un públic molt nombrós. Una veritable oportunitat per recuperar la tradició de la posada en escena dels sainets valencians i, alhora, descobrir la faceta artística i teatral dels fallers i les falleres del municipi.

Dissabte, 24 de febrer, es va inaugurar l’Exposició del Ninot a la sala El Refugi Cultural. A continuació, va tindre lloc la Crida, que va congregar a la Plaça de l’Ajuntament centenars de persones que esperaven amb emoció el tret d’eixida de la festa fallera d’enguany.

I ja quasi endinsats en la Setmana Fallera, després de la plantà del dia 15, dissabte 16 de març, els picassentins i les picassentines tindran una cita a les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament per conèixer de primera mà el veredicte del jurat amb l’entrega de premis.

Diumenge, 17 de març, tindrà lloc la Cavalcada del Ninot, a les 19 hores a la plaça, on els fallers i les falleres amb les seues acolorides disfresses i acompanyats de la música de xaranga, animaran els carrers del poble.

La tradicional ofrena a la Mare de Déu de Vallivana omplirà de sentiments, flors i devoció per la vesprada un recorregut que culminarà a l’Ermita per donar pas a l’endemà, del dia de Sant Josep, primerament amb el trasllat de la imatge des de l’església de Sant Cristòfor Màrtir a l’Ermita, on a continuació va tindre lloc la missa de Campanya a les 12 hores.

Finalment, per la nit, després de dies intensos de Festa, les Falles acabaran fonent-se dins de les flames.