Rafelbunyol presenta el programa d’actes de Sant Antoni

Aquest matí, l’alcalde, Fran López i el regidor de Festes, Tono Ros, s’han reunit amb la directiva de l’Associació de Sant Antoni, davant de l’Església de la qual és patró, per a presentar el programa d’actes que comença hui mateixa amb la plantà de la Barraca.
«Sant Antoni és la nostra festa més arrelada, símbol de germanor i amb unes peculiaritats com l’ús del foc i el foment de la gastronomia local que reforcen el sentiment i l’orgull de pertinença a Rafelbunyol. És la nostra festa més antiga i amb la que més ens sentim identificats com a poble» afirma Fran López, alcalde de Rafelbunyol.
Aquest és el motiu, la posada en valor de la cultura i de les tradicions populars de Rafelbunyol, l’origen de la sol·licitud davant de la Conselleria la declaració de festivitat de Sant Antoni com a Festa d’interés turístic local, després d’haver sigut aprovat per plenari i després de la redacció de la memòria del projecte que ho acredita.
«Hem fomentat el manteniment de la festa amb l’Associació de Sant Antoni, recuperant tradicions i arxius fotogràfics locals. Volem preservar la festa i donar-li continuïtat, elevant-la amb aquesta declaració com a Festa d’Interés Turístic Local per continuar treballant en la seua consolidació i millora de les distintes tradicions que l’envolten» assegura Alicia Piquer, regidora de Cultura.
La programació continua demà, dia de Sant Antoni, amb una missa en el seu honor, seguida d’una ofrena a les distintes imatges de Sant Antoni existents en la localitat. Després d’un sopar de germanor, es portarà a terme la tradicional plantà de la falla per part l’Associació de Sant Antoni.
El dijous, 19 de gener, a la vesprada, l’Associació i amb la col·laboració dels i les assistents, portaran a terme la plantà del Maio i de la falla, com avantsala de la festa.
El divendres, 20 de gener, gaudirem dels actes més multitudinaris d’aquesta festivitat. A les 20:00 h, es procedirà a la representació de la marxa de Sant Antoni en el desert, temptat pel dimoni, des de l’església fins a la falla.
A boca de nit, a les 21:00 h, arribarà el moment de la cremà de la foguera enfront de l’Ajuntament, en honor a Sant Antoni. Després de donar-li les tres voltes de rigor al foc, començarà la Coetà. Centenars de coets, disparats en el recinte tancat instal·lat en el carrer Magdalena, il·luminaran el cel del municipi.
El dissabte, 21 de gener, és dia de calderes i processó. A primera hora del matí, començarà l’elaboració de les tradicionals calderes en el carrer Magdalena. A partir de les 14:00 h, després de la benedicció d’aquestes, es procedirà al repartiment de caldera entre tot el veïnat que haja adquirit un tiquet. El preu de la ració és de 2,5 € i els tiquets ja poden retirar-se en els forns i bars del municipi.
A la vesprada, a les 17:00 h, els i les més xicotetes de la casa gaudiran amb les cucanyes. Finalment, al voltant de les 20:00 h, tindrà lloc una solemne processó en honor a Sant Antoni pel centre històric de la localitat.
El diumenge, 22 de gener, conclourà la commemoració de la festivitat amb l’acte més participatiu de tots: la benedicció dels animals.
A partir de les 12:00 h, en la porta de l’Ajuntament, centenars de mascotes, amb els seus millors vestits de gala, rebran la benedicció del seu patró.