Una trentena de persones busca la ceràmica històrica de Manises a Xàtiva

El grup de joves dedicat a la difusió del patrimoni ceràmic de Manises ‘Ceràmica dels Papes’ ha organitzat una excursió a Xàtiva on ha participat una trentena de persones per tal de buscar ceràmica històrica de Manises.

 

La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Manises, Amparo Martínez, ha destacat  “la tasca de investigació, recerca i localització de ceràmica de Manises que fa aquest grup, que aconsegueix demostrar la importància de l’artesania ceràmica al llarg dels segles”.

 

La visita, organitzada des del departament de Joventut de l’Ajuntament de Manises, forma part d’un cicle d’excursions culturals obert a tot el públic que busca la història de la ciutat mitjançant peces de ceràmica.

 

Així, el grup va visitar el Centre d’interpretació Borgia, ja que la ceràmica de Manises està associada a Xàtiva en un moment clau de la seua història, quan la família Borgia va arribar al papat el segle XV. De fet al Vaticà arribaren peces maniseres, que serviren per a pavimentar algunes estances de les anomenades Sales Bòrgies.

 

Al Museu de l’Almodí, centrat en la història arqueològica de la ciutat, es va localitzar ceràmica medieval i renaixentista de reflex metàl·lic de Manises i sòcols del segle XIX. Per la vesprada visitaren l’església de San Feliu i el castell, on es troba una xicoteta capella les parets de la qual estan decorades amb un sòcol de taulells de la fàbrica de José Gimeno del segle XX.

 

Visitaren també el Museu de Belles Arts, on es troba l’icònic retrat de Felip V invertit, i la Col·legiata, una impressionant església gòtica del segle XVI.