Compromís Paiporta: «La decisió del PSPV-PSOE de permetre els bous al carrer a Paiporta vulnera tres punts del pacte de govern i un decret d’alcaldia»

La decisió unilateral i no negociada de l’alcaldessa del PSPV-PSOE de Paiporta, Maribel Albalat, en el sentit de donar permís per a la celebració de bous al carrer, vulnera tres punts del pacte de govern signat amb Compromís al 2019, i contradiu un decret d’alcaldia.

 

En concret, el permís concedit per Albalat viola el  punt desè de l’àmbit programàtic primer, ‘Transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica’ que, en la seua literalitat, compromet als dos grups a treballar “per l’avançament en les mesures municipals en la línia de la Llei de Benestar Animal. Cap subvenció municipal a espectacles amb animals. Paiporta, poble lliure de maltracte animal’.

 

Així mateix, la mesura, imposada pel PSPV-PSOE, trenca també el primer punt en l’apartat d’acords, en què el PSPV es compromet a “garantir l’estabilitat del govern i la seua acció de govern”, que “serà coherent amb les prioritats pactades en el programa de govern, i totes aquelles propostes que en el futur es consensuen entre els grups i siguen reflectides en un document signat pels portaveus de cada grup”.

 

A més, la tornada dels bous a carrer a Paiporta després de que morira un jove en un festeig celebrat a la mateixa ubicació on es vol portar a terme el nou esdeveniment trenca el pacte en el que fa referència a les competències de la Junta de Govern que, d’acord amb el text signat per ambdues formacions, han de ser les màximes contemplades per la llei.

 

De fet, la decisió de Maribel Albalat no ha estat negociada en junta de govern, el que significa que contradiu el decret d’alcaldia número 1301/2019, de 4 de juliol, ratificat posteriorment amb el decret 1960 de 7/7/2021, promulgat per l‘actual alcaldessa,  en virtut del qual l’alcaldia delega en la junta de govern local la competència per a “autoritzar l’ocupació d’espais públics per a la celebració de festejos taurins tradicionals (“bous al carrer”) en els casos en què corresponga i prèvia petició de les entitats organitzadores”. L’alcaldessa ha hagut d’avocar competències en ella mateixa i concedir aquest permís a través d’un ‘decretazo’ que mostra un caràcter autoritari i deslleial amb els seus socis de Compromís.

 

Aliances perilloses amb el feixisme

 

Compromís per Paiporta vol denunciar també com la decisió unilateral de l’alcaldessa del PSPV-PSOE, Maribel Albalat, ha provocat una felicitació molt significativa, la de la ultradreta, que ja ha agraït públicament la gestió realitzada per la representant del Grup Municipal Socialista.

 

En aquest sentit, Compromís per Paiporta vol expressar la seua profunda preocupació per la deriva populista que ha pres el PSPV-PSOE a la localitat, que és capaç d’aliar-se abans amb el feixisme que respectar els pactes signats amb els seus propis socis de govern.

 

Per últim, cal remarcar la hipocresia del PSPV-PSOE que, un mes després de presentar una moció de condemna del pacte entre el PP i VOX a Castella i Lleó, que va comptar amb el suport de Compromís, és capaç d’aliar-se amb la formació ultra per a retornar la tortura animal als carrers de Paiporta.