Entrevista a Rafael Soriano, regidor d’igualdad d’Albuixech

Pregunta: Són molt pocs els homes responsables de la regidoria d’igualtat, per què és important que en aquesta regidoria també hi hagen homes dirigint les polítiques d’igualtat?

Respuesta: El més important és que hi hagen persones sensibilitzades i compromeses amb l’ igualtat entre dones i homes. El fet que hi haja pocs o molts homes respon a l’organització de cada ajuntament i equips de govern. Però cal tenir en compte que:

  • La regidories d’igualtat són relativament joves, es varen crear fa uns anys responent a una demanda social, fruit de l’evolució de la nostra societat.
  • Com la majoria de regidories de caràcter social, han sigut àrees de govern de segona divisió i només en aquests últims anys ens hem donat compte que tenen molta importància, ens posen en contacte directe amb les necessitats de les persones. El mateix passa amb els temes i polítiques d’igualtat.

Per això, el lideratge d’una regidoria no és qüestió de gènere en un primer moment, en tot cas, cal escollir a la persona que ho puga fer millor, però també és important que els homes fem un pas endavant en aquests temes i pugam comunicar el nostre compromís amb l’igualtat, sobretot ara que sembla que certs partits en termes d’igualtat miren més al passat que al present i futur.

 

P: Creieu que condemnes més ferms i exemplaritzants en els casos de violència de gènere podrien suposar una reducció de la violència masclista?

R: Qualsevol condemna és una errada de la societat, alguna cosa hem fet malament per arribar a eixe punt. Dit això i sent reialista ens trobem en un moment molt dramàtic, com deien fa un mes, d’emergència feminista. No podem acceptar el que està passant amb tantes dones: la manca de seguretat i violència de gènere, els paràmetres masclistes en què la societat encara funciona, la manca d’igualtat en salaris, etc… Però la sang bull cada volta que es produeix un cas de violència de gènere, arribats a eixe punt les condemnes han de respondre al que marque el codi penal, un codi que és necessari revisar per aclarir certs conceptes que no poden estar al que cada jutge o jutgessa puguen entendre (és agressió sexual sempre que no hi haja explícitament un “SI”). Pel que fa a les condemnes, dic el mateix, necessitem un codi penal actualitzat, crec que si parlem de termes com “exemplaritzants” o “ferm” cadascú fixem la ratlla en un lloc diferent i per això ens hem de recordar que som ciutadans d’un Estat de Dret i que hi ha divisió de poders i totes i tots ens hem d’adequar a eixe funcionament.

Encara que voldria recordar que per arribar a ser una societat madura són molt importants les polítiques de prevenció que, ben fetes, tenen molta més incidència que qualsevol condemna i són molt més barates, però per desgràcia donen menys que parlar i menys vots.

 

P: Parlem de donar poder a la dona, però és efectiu l’apoderament si no es fa una tasca d’educació als homes pel que fa a la igualtat entre homes i dones?

R: Aquest és el punt clau. Tal i com he dit abans, les polítiques de prevenció són molt importants (com en qualsevol altre àmbit), i només des de l’educació escolar amb la infància i adolescència, altres accions encaminades a la joventut i a la població adulta podrem assolir eixe empoderament reial de les dones.

Les tradicions als pobles ens juguen males passades, acceptem com a normals moltes “maneres de fer “ que vénen de fa molts anys quan la societat s’entenia d’altra manera i encara estem fent el mateix. Caldria canviar coses i la tasca de la Regidoria en un primer moment és fer la reflexió i crear els canals de diàleg amb les dones perquè puguen escollir quina és la millor manera de canviar, entrant de nou la Regidoria per recolzar les iniciatives que es vulguen tirar endavant.

Una de les coses que potenciarem des d’aquesta Regidoria en el nostre municipi és la creació d’un Consell de la Dona que tinga eixe paper impulsant iniciatives de canvi i assessorant a la Regidoria en aquells temes que vulguen canviar i dinamitzar.

 

P: Creieu que el missatge d’igualtat està arribant a les noves generacions?

R: Encara no, i als fets em remet. Es continuen donant casos de violència, a la televisió uns i altres es continuen mostrant com a objectes de consum, la gent jove cada dia és més conservadora a molts nivells.

Per això, cal insistir en el fet que la prevenció i l’educació és fonamental,  i és tasca dels que som més majors oferir nous models d’identificació per als que venen per darrere, si no volem que repetisquen  el que ara no ens agrada.