Godella, Meliana y Silla acullen la celebració de les Jornades Agroecològiques

La recuperació de la cultura agrària tradicional valenciana, requereix de l’ajuda de tots el sectors de la població, especialment en l’àmbit municipal. És per això que, des de la FVMP, la Diputació de València i els Ajuntaments de Godella, València, Silla, Meliana i Carrícola, i en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible-València 2017, s’organitzen les Jornades Agroecològiques on es pretén donar una visió positiva al canvi de producció agrària existent i mostrar diferents models de transformació agroecològica.

L’alcaldessa de Godella i regidora d’Agricultura, Eva Sanchis, ha recordat que «aquestes jornades es celebren després que el ple de l’Ajuntament arribara a l’acord per adherir-nos a ‘València Capital Mundial de l’Alimentació’ i dins dels treballs que en el Consell Agrari s’estan fent per tal d’anar conduir a Godella a ser una ciutat més sostenible amb el medi ambient».

Sanchis ha volgut agrair «el recolzament de la Diputació, que ha estat clau per celebrar les jornades, així com la presència de tots els actors destacats al món de l’agroecologia que participaran durant aquests dies». «Pensem que el més important és que tots aquests intercanvis d’experiències es transformen en canvis palpables a la dinàmica de treball dels Ajuntaments i s’apliquen als nostres territoris», ha conclòs l’alcaldessa.

Les diferents sessions, dirigides a tècnics, agents i càrrecs polítics encarregats dels departaments d’Agricultura i Desenvolupament Local de tots els municipis, tracten de visionar les possibles solucions per evitar l’abandó dels terrenys agraris i fomentar el relleu generacional, així com de fer ús d’aquests per aconseguir una sobirania alimentària on cada poble puga proveir-se de la quantitat més gran d’aliments de proximitat en els quals prevalga la salut alimentària.

S’estableix a més una part en cada jornada, en la qual es visitaran tres municipis amb processos agroecològics ja en marxa, i que estan obertes a les persones agricultores i membres dels consells agraris dels diferents municipis perquè coneguen casos reals d’èxit.

Amb aquestes jornades cada municipi podrà obtenir una idea del seu punt de partida i aconseguir la seua pròpia dinamització local amb l’agricultura com a motor principal, i establir connexions i aliances territorials com a objectius comuns del desenvolupament.

Programa i calendari

La primera sessió tindrà lloc al saló de plens de l’Ajuntament el divendres 10, i portarà per títol ‘Procés de transformació agroecològica municipal’. A les 9:15 h, la vicepresidenta de la Diputació de València, Mª Josep Amigó, i l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, inauguraran les jornades i donaran pas a les tres xarrades de matí, que duraran fins les 14:30 h. De vesprada, a l’antic escorxador a les 16:30 h, hi haurà la taula rodona ‘Experiències sobre polítiques alimentàries locals i sostenibles’, i el posterior debat ‘Perspectives de les polítiques alimentàries locals i sostenibles per als municipis’, que seran oberts per a tothom.

A aquesta primera jornada es realitzarà el sorteig d’un cabàs de productes ecològics de l’horta entre tots els participants al concurs que l’Ajuntament de Godella ha organitzat a les xarxes socials amb el hastag #HortAttack.

El diumenge 12 a partir de les 11:00 h es farà la primera eixida per visitar els cultius d’arrossars ecològics de Silla.

La segona sessió, titulada ‘Infraestructures i equipacions agràries’, tindrà lloc al centre d’art Vila Eugènia, el divendres 17 de novembre de 9:30 a 14:00 h.

El diumenge 19 es realitzarà una altra eixida, també a les 11, per conèixer la marca ‘Productes de l’Horta de Meliana’ i el mercat local de proximitat d’aquesta localitat de l’Horta Nord.

La darrera sessió tècnica es celebrarà el divendres 24 a partir de les 10:00 h, també al centre d’art Vila Eugènia, amb el títol ‘Menjadors col·lectius i salut alimentària’. A les 14:00 h, la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València de l’Ajuntament de Godella, Consol Castillo, i l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, faran la cloenda de les jornades. I de vesprada, a partir de les 16:30 h, tindrà lloc la xarrada ‘De la producció sostenible al consum responsable: totes formen part del canvi’, oberta per a tothom.

Per últim, el diumenge 26 de novembre a les 11:00 h es visitarà el mercat agroecològic de Silla per conèixer els models integrals de sostenibilitat municipal d’aquest poble.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *