La Generalitat Valencia contempla en los presupuestos de 2016 más de 429.000€ para el Centro de Dia de Quart

El Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2016 contempla ja una dotació de més de 429.000 euros per al complex de Centre de Dia de Majors i Residència per a Majors Dependents i Persones amb Discapacitat Física de Quart de Poblet, que permetria posar en marxa el pròxim any aquesta instal·lació, única a la Comunitat Valenciana. El pressupost destina també 282.720 euros al Centre de Dia del Barri del Crist, en el qual atenen 20 persones majors de Quart.

Així ho va anunciar ahir l’alcaldessa, Carmen Martínez, en la gala dels XIII Premis Qusiba, celebrada en el Centre Cultural El Casino. Es tracta d’un guardó que l’associació Quart sense Barreres del municipi, en col·laboració amb l’Ajuntament, lliura coincidint amb el Dia Internacional de la Discapacitat, a persones i entitats que amb la seua labor i compromís contribueixen a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, i per tant, a la millora del conjunt de la societat. En l’acte van participar el president i la vicepresidenta de Qusiba, Vicente Gascón i Loli Agea, respectivament, i la regidora de Benestar Social, Maite Ibáñez, al costat d’altres representants de la corporació municipal.

En aquesta edició, el premi a la persona ha sigut per a la directora de la Unitat de Genètica i Genòmica de Malalties Neuromusculars del Programa de Malalties Rares i Genètiques en el Centre d’Investigació Príncep Felipe de València (CIPF), Carmen Espinós Armero, que és veïna de Quart de Poblet, mentre que l’atorgat a l’entitat ha recaigut en l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials. El president de l’entitat, José Manuel Ramírez, no va poder assistir-hi, encara que va enviar un missatge gravat, per la qual cosa el va arreplegar la també membre de l’associació a la Comunitat Valenciana i actual Directora General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mercé Martínez i Llopis.

L’alcaldessa, Carmen Martínez, va incidir que “per fi tenim un govern autonòmic que no dóna l’esquena a les persones després dels anys negres del Partit Popular, en els quals van obviar una vegada i una altra la demanda justa dels veïns i veïnes de Quart d’un servei públic per a persones majors i dependents en el municipio”. En aquest sentit, va recordar que el centre de dia i les residències es van construir amb el suport del Pla E de l’anterior govern socialista i amb fons de l’Ajuntament, sense que la Generalitat s’implicara en aquest projecte, al que any rere any deixava fora dels pressupostos, tombant les esmenes presentades per l’equip de govern municipal.

La primera edil va destacar que “el President Ximo Puig es va comprometre en dues visites a Quart a dotar econòmicament el centre de dia i les residència perquè poguérem començar a funcionar i han complit la seua paraula, un fet que els agraïsc personalment i en nom de l’Ajuntament”, agraïment que va traslladar també a Mercé Martínez, amb la qual va compartir l’anunci.

Precisament aquests dies, s’està equipant la Residència per a Persones amb Discapacitat Física per un total de 195.000 euros, dels quals 117.000 els aporta la Conselleria d’Igualtat i Polítiques d’Inclusió, i la resta l’Ajuntament.

El perquè dels premis

La doctora Espinós lidera en el CIPF un grup d’estudi i diagnòstic genètic de trastorns neurològics hereditaris i investiga les bases genètiques que subjauen en aquestes malalties rares, amb especial èmfasi en les neuropaties hereditàries sensitiu i motores, malalties neurològiques amb acumulació cerebral de ferro (ENACH) i la malaltia de Wilson. Són més de 100 gens implicats en malalties de naturalesa progressiva i cròniques, altament discapacitants que comporten pèrdua d’autonomia personal. Més del 50% apareixen en la infància, existeixen més de 60.000 afectats per aquestes malalties rares en tota Espanya.
Espinós va agrair aquest premi que reconeix el treball que duu a terme i es va felicitar que siga precisament el seu poble, Quart de Poblet, el que posa en valor la seua labor investigadora. En el seu discurs va destacar la necessitat de la recerca en malalties rares per a avançar en el diagnòstic, el pronòstic i la teràpia d’aquests pacients que cursen amb quadres clínics molt greus i va incidir en la necessitat d’investigar.
L’Associació Estatal de Directores i Gestors de Serveis Socials ha sigut reconeguda, principalment, pel seu Observatori sobre la Implantació de la Llei de Dependència, amb dictàmens que s’han convertit en els llibres de capçalera de molts representants públics que es dediquen als temes socials, i referència obligada en els estudis i informes que s’elaboren per universitats, entitats socials i mitjans de comunicació, sobre el sistema d’atenció a les persones en situació de dependència.

Mercé Martínez va posar l’accent, a l’hora d’arreplegar el premi, que l’objectiu de l’associació és la defensa dels drets de les persones i del sistema públic de serveis socials i la denúncia d’incompliment d’aquestos drets per part d’algunes administracions, i es va comprometre des de la seua actual responsabilitat a acabar amb “polítiques que no volien que les persones parlaren, que dividien a les entitats” i a atendre les necessitats del sector de la discapacitat. “Vos porte amb vocació dins de mi. Esteu en el meu ADN”, va concloure.

Qusiba va lliurar també una distinció al col·lectiu de Iaioflautes, present en l’acte amb una nodrida representació dels seus membres a Quart i a València. La gala va explicar, així mateix, amb la participació del monologuista David Cabezas i del Cor d’Educandos de la Societat Musical La Unió, dirigit per Marina López Martín.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *