Manises haurà de pagar els 7 milions d’euros provinents de la sentència del pàrquing de «San Cayetano»

La població de Manises haurà de pagar els 7 milions d’euros provinents de la sentència del pàrquing de «San Cayetano» situat al barri de El Carmen de Manises, llevat que instàncies superiors ho puguen remeiar. El consistori maniser acaba de rebre la sentència número 287 del jutjat contenciós-administratiu número tres de València, a través de la qual es comunica la condemna a pagar aquest import com a conseqüència de la inoperància i  la fatídica gestió del Partit Popular de Manises.

En setembre de 2010 els membres del Partit Popular de Manises, posaven somrients davant del nou pàrquing. Entre els presents, figurava el exalcalde Enrique Crespo – condemnat per l’Audiència de València i pendent de confirmació pel Tribunal Suprem pel cas EMARSA – i la majoria dels regidors del partit, entre altres Francisco Izquierdo, portaveu del partit municipal i regidor de Hisenda en aquell moment. «San Cayetano» va ser inaugurat eixe dia sense llicència, segons afirma la sentència, però automàticament es començà a cobrar el canon amb total normalitat.

Als dos anys (2012), l’empresa concessionària del pàrquing – Estacionaments Urbans de Manises S.L.U. – sol·licità un reequilibri econòmic de 2.5 milions d’euros que va ser negat per l’Ajuntament amb la justificació de no comptar amb la llicència necessària (malgrat que ja havia quedat inaugurat amb la presència de pràcticament tots els membres del Partit Popular de Manises) i de, per tant, no haver transcoregut els dos anys per a poder sol·licitar el reequilibri econòmic establit al plec de condicions.

La justícia va reconèixer el dret de l’empresa al reequilibri econòmic, encara que ho valora en 591,643€ que ja han sigut reservats per part de l’actual corporació. Fou en  2013 quan l’empresa renuncià a la gestió del pàrquing pel caràcter ruïnós del negoci i abandonà el servei de l’aparcament. En gener de l’any 2014, l’Ajuntament (encara en mans del Partit Popular) inicia l’expedient de liquidació del contracte. D’aquesta manera, fou la nova corporació municipal la que es va veure obligada, en setembre de 2015, a fer efectiva la liquidació del contracte per l’import de 664.634,62€ a favor de la concessionària.

Llavors l’empresa, que no va estar d’acord amb la quantitat estimada per l’Ajuntament, interposà un recurs contenciós-administratiu reclamant 7.822.052,51€ com a liquidació del contracte, incloent-ne les inversions en la realització de l’obra de l’aparcament i de les consegüents infraestructures situades al voltant.

Al final de l’any 2018, el jutge va estimar parcialment el recurs interposat per Estacionaments Urbans de Manises S.L.U. i va concloure que aquesta té dret a l’abonament de 7.671.925,10 € de la inversió de la obra descomptant l’amortització d’aquesta des del 20 de setembre de 2011 fins als 12 de desembre de 2012; així com també descomptant la quantitat resultant de 710.341,95€ en concepte de desperfectes i deficiències en la reparació del garatge, responsabilitat de l’Ajuntament de Manises. Es tracta d’una condemna total de al voltant 7 milions d’euros. Desprès de conèixer la sentència, l’Ajuntament de Manises la recorrerà per a intentar reduir l’import.

Desprès de quasi quatre anys (2015-2018) de correcta gestió econòmica i incessant reducció de deute públic per part de l’actual equip de govern, el superàvit acumulat – d’uns 5 milions d’euros – ha de ser ara destinat obligatòriament a pagar, entre altres, aquesta sentència heretada d’una molt desencertada i infame gestió per part dels Populars de Manises. Al voltant de 7 milions d’euros que podrien haver sigut invertits en millores i beneficis per a la ciutadania han de ser ara destinats, pel contrari i per desgràcia, a solucionar un desagradable contratemps que afecta directa i negativament als interessos generals de la ciutat.

Una vegada més, ens trobem davant d’un llegat que inclou una obra faraònica, desproporcionada i malament negociada per a la ciutadania de Manises que és la que ara ha de fer front a aquest inoportuna despesa de 7 milions d’euros si no aconsegueixen remeiar-ho poders superiors. S’ha de destacar que aquest contracte estava destinat al fracàs des dels seus inicis, ja que els plecs incloïen el reequilibri econòmic en cas de no resultar un negoci rentable com així va acabar succeint.

Tot açò està immers en una mala gestió: contractes de negociació roina, obres sense verificar, negocis ruïnosos, mentires a la ciutadania i tota una infinitat de fal·làcies i ineficàcia del Partit Popular de Manises; una marca ja més que habitual d’aquesta formació política i que com a conseqüència directa, ara ens ix a pagar a tots els manisers i maniseres i perjudica greument els interessos municipals.

Quan l’acusat exalcalde de Manises, Enrique Crespo, anunciava als quatre vents l’any 2010 que la finalitat del pàrquing era «dotar a Manises d’infraestructures que continuen millorant la qualitat de vida dels nostres ciutadans» ningú va imaginar que millorar la qualitat de vida dels ciutadans podria implicar el pagament de 7 milions d’euros que no es podran destinar a millores reals i necessàries per al benestar de la ciutadania, si no que deuran ser empleats per a saldar deutes de contractes.

PAIs inacabats com el d’Obradors, PAIs anul·lats com el Gran Manises, terrenys impagats sobre el que jau l’actual Hospital de Manises i la Ciutat de l’Oci i l’Esport, obres mastodòntiques com l’abandonat i ruïnós Auditori Pepe Sancho, aparcaments abandonats… Tot açò és, en grans pinzellades, un breu resum del «profitós» llegat rebut per part del Partit Popular de Manises.

Segons paraules de l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis «era la crònica d’una mort anunciada. Aquest és el principi d’una cadena de sentències que arribaran progressivament i que, per consegüent, estan arruïnant la ciutat de Manises gràcies a la inoperància en la gestió del Partit Popular de Manises».

L’equip de govern recorrerà la sentència amb la finalitat de reduir l’import de la mateixa per a que afecte de la menor manera possible a la ciutadania de Manises.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *