Marisa Almodóvar: “Enguany sí que obrirem la piscina municipal»

Entrevista a Marisa Almodóvar, alcaldessa d’Alfara del Patriarca

Arriba a alcaldia després d’una trista notícia com va ser la mort de Llorenç Rodado

La pèrdua de Llorenç ha sigut un cop duríssim. No només era el nostre alcalde i company de partit, també era el nostre amic. A més, nosaltres sempre hem sigut un equip de govern que tot ho comentàvem i a dia d’hui, en la presa de decisions ,és molt dur ja no poder comptar amb la seua opinió.

Com ha sigut la reorganització de l’equip de govern?

Ha entrat Pilar Miralles a l’Ajuntament i ha assumit les àrees de benestar social i majors que portava jo, i ara jo com a alcaldessa seguiré portant també les regidories d’igualtat i de festes.

Quina serà la línia de treball?

Anem a acabar tots els projectes que Llorenç va deixar iniciats. Quan els acabem començarem nous projectes, però seguiran la mateixa línia que ell va començar perquè teníem pensaments i criteris molt semblants.

A gener van aprovar els seus pressupostos municipals, quins són els principals projectes a Alfara enguany?

El principal projecte és traslladar l’Ajuntament al Castell i l’actual consistori ser la seu de la Mancomunitat del Carraixet. Ara mateix el nostre Ajuntament es queda xicotet, i en ell hi ha també els treballadors de la Mancomunitat, que encara que són treballadors fixos de l’entitat la seua ubicació varia en funció de qué Ajuntament té la presidència. Convertir el nostre actual Ajuntament en seu fixa de la Mancomunitat serà una gran notícia perquè albergarà més espais per atendre els veïns dels municipis mancomunats, i d’altra banda, situar l’Ajuntament al Castell és molt necessari per a poder guanyar aquest espai que necessitem.

Quins terminis hi ha?

Sí per nosaltres fora seria ja mateix, però depenem de Patrimoni i dels permisos per a fer-ho accessible i posar ascensor. Els tràmits estan iniciats, sent realistes a mitjan el 2022 podrem situar-nos en el Castell

Respecte a la posada en valor del patrimoni local, a octubre publicàvem a El Meridiano que el convent de Sant Dídac d’Alfara de Patriarca és rehabilitarà i convertirà en zona d’esdeveniments i sala multiusos … Quins són a els terminis de realtzació del projecte?

Sí, és un projecte que volem posar en marxa i recuperar el nostre patrimoni, però depenem de dos aspectes: el vistiplau de la Conselleria de Patrimoni i també capacitat econòmica per a poder desenvolupar-ho. L’important, és que els tràmits per a fer-ho s’han iniciat i, encara que no siga immediat, es farà.

Any complicat amb la Covid-19, com ho està vivint la gent de la població?

Ha sigut un any llarg i dur, a mi personalment el que més pena em dóna són els nostres majors. Ells sempre omplien els carrers, anaven a les activitats que organitzàvem i ara ixen molt poc i amb por. Tant de bo avance la vacunació i els nostres majors tornen a poder sociabilizar i a eixir als carrers.

S’acosta l’estiu, el fi de l’estat d’alarma… obriran enguany la piscina i tenen previst fer algun tipus d’acte amb motiu de les festes locals?

Enguany sí que obrirem la piscina municipal controlant l’aforament i les normes que estableixen des de Sanitat. L’any passat no obrirem, però hem vist les experiències d’altres poblacions que sí que ho van fer, i controlant l’aforament i les hores de bany sí que es pot obrir. Pel que fa a les festes, depenem de l’evolució de la pandèmia i el que ens diguen les autoritats sanitàries. Jo crec que alguna cosa podrem fer, potser esdeveniments més culturals i sempre controlant aforaments. A mitjans de maig ens reunirem amb les clavariesses i clavaris per veure què podem fer, però ja avançe, que les festes com abans les coneixíem amb macrodiscomóviles això no es podrà fer.

Parlem de la Mancomunitat, és l’últim any del Pla de Governança Turística que compta amb l’ajuda econòmica de Generalitat i Diputació, quines propostes posarà en marxa enguany Turisme Carraixet?

La Covid-19 ens va frenar una projecció turística molt bona que teníem. Hem estat un any centrats en campanyes a les xarxes però no és el mateix. Ara a juny començarem amb propostes i la idea és seguir al llarg de tot l’any. Tornarà, entre altres activitats, Miradors de l’Horta.

Aniran a Fitur?

Anirem però aquest any amb la pandèmia els aforaments estaran molt reduïts. Anirem al costat de l’estand de la Diputació de València on tota la informació serà pràcticament visual amb reproducció d’imatges.

La Mancomunitat està integrada per cinc poblacions (Bonrepòs i Mirambell, Alfara del Patriarca, Foios, Vinalesa, i ara Almàssera) … tenen previstes noves incorporacions com Alboraia o Albalat dels Sorells?

La Mancomunitat té els braços oberts a totes les poblacions que es vulguan unir. Jo crec molt en la Mancomunitat, en la importància d’unir-nos i poder oferir bons serveis, com ara serveis socials. Mancomunant-nos som capaços d’aconseguir més subvencions i que als nostres ajuntaments els coste menys els serveis.

Per últim, en el seu saluda de benvinguda com a alcaldessa, animava als seus veïns a utilitzar la web com a canal de comunicació accessible i ràpid, però sense obligar el tú a tú, com és governar per a una població de 3.500 habitants on tots es coneixen?
Ser alcaldessa d’un municipi com Alfara on tots ens coneixem és portar el municipalisme a la seua essència. Jo atenc a més veïns al carrer, que em paren per a comentar-me qualsevol problema o inquietud, que al despatx. Això és el bonic de poblacions xicotetes, la proximitat i el tú a tú amb els veïns i veïnes.