Reyes Martí, al cap de la seua professió i trencant barreres

Reyes Martí

Professió: Pirotècnica

Reyes Martí és la cinquena generació d’una llarga tradició familiar dedicada a la pólvora, ha sigut la primera dona en disparar la mascletà del Dia de Sant Josep, la primera en fer-se càrrec de la Nit del Foc, i el dia 8 de març al món de les falles és el dia en què Reyes Martí dispara, el seu dia i el de totes les dones. En 2019 torna a ser ella l’encarregada de posar en peu la plaça de l’Ajuntament el dia 8 de març. Ha aconseguit estar en el més alt de la seua professió i a més trencant barreres …

Per què vas optar per un ofici monopolitzat per homes?

La veritat és que quan vaig començar no em donava compte que en uns anys anava a revolucionar el món pirotècnic, jo era una xiqueta inquieta que només volia anar amb el seu pare a tot arreu, i gaudia, era com un joc, joc que amb el temps es va convertir en la meua professió, quasi sense donar-me compte.

Em ve de família, és com en qualsevol altra família, des de xicoteta ho vivia i sempre m’ha agradat.

Què representa per a tu disparar el dia de la Dona?

Des de 2001 dispare mascletàs a la plaça de l’ajuntament de València, la majoria dels anys ha sigut el dia 8 de març per ser el Dia de la Dona.

Per a mi és tan important disparar el dia de Sant Josep com disparar el dia 8 de març; un és la festa gran dels fallers i falleres, i de tots els valencians; i l’altre, és el dia de totes les dones, tot i que en definitiva, per a mi disparar el 8 de març és igual a disparar el dia de la festa gran.

Ara ja ets un referent, però, al llarg del camí has patit el masclisme de part dels teus companys pirotècnics?

Els companys em tracten d’igual, i això s’agraïx. He patit més el masclisme fora de l’àmbit pirotècnic que dins, ja que una dona anar a contractar sola estava molt mal vist i no et dic anar a disparar, i damunt, acompanyada sempre dels seus fills, perquè jo sempre els he portat amb mi

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *