València reforça i potència la seua Cavalcada de Reis

L’Ajuntament de València ha reforçat al 2019 la Cavalcada de Reis amb un total de 12 companyies de dansa i animació, la incorporació del personatge del Senyor Carbó, una carrossa llit, que passa a formar part del patrimoni de la celebració, i tres noves cançons compostes específicament per a l’ocasió, per fer un espectacle agradable i amé. La lectura serà la temàtica principal. La desfilada repetix l’itinerari de l’any passat, amb un recorregut de quasi dos quilòmetres, que s’iniciarà al carrer de Navarro Reverter a les 18:00 hores i tindrà una durada aproximada d’una hora i quart. El Consistori instal·larà dos pantalles Led gegants per poder gaudir de l’espectacle i oferirà el senyal als mitjans de comunicació.  

«Des de l’edició del 2016 s’està treballant per dignificar i potenciar la Cavalcada de Reis com a un dels esdeveniments familiars de més públic de la ciutat de València», ha exposat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. «Durant estos anys hem anat incorporant personatges, elements i carrosses noves, conformant un patrimoni propi de la Cavalcada de Reis de València, a més de la participació de companyies d’animació, ball i teatre professionals per donar-li major vistositat i qualitat». L’edil ha destacat així mateix que «per evitar que es convertisca en una desfilada de publicitat, enguany hem demanat a totes les entitats participants que decoren les seues carrosses i disfresses amb motius referents a la lectura, seguint el mateix lema que la fira Expojove».

La celebració començarà a les 16:00 hores del 5 de gener amb l’actuació del grup musical Ramonets a la zona de l’Escala Reial del Port. La banda infantil animarà l’espera fins a l’arribada dels Reis Mags, que atracaran el seu catamarà a les 16:30 hores i seran rebuts per la Fallera Major Infantil, Sara Larrazábal. La Regidoria de Cultura Festiva retransmetrà la Cavalcada a través del seu web i xarxes socials i anima a fer seguiment i difusió amb l’etiqueta #CavalcadaVLC. A més, l’Ajuntament instal·larà dos pantalles Led gegants amb angle de visió de 120 graus perquè les persones més allunyades de les primeres files puguen seguir l’esdeveniment. També servirà un pool institucional perquè els mitjans de comunicació puguen accedir a les imatges de l’acte.

La Cavalcada, que prèviament s’haurà concentrat al Pont de les Flors, arrancarà a les 18:00 hores al carrer de Navarro Reverter. Així, encapçalada per la banda municipal i els cabuts i gegants històrics de la ciutat, recorrerà la Porta de la Mar, els carrers de General Palanca, General Tovar, Pau, plaça de la Reina, Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i Marqués de Sotelo, la qual cosa «evita la rasant dels ponts i facilita la desfilada de les carrosses», ha dit Fuset. Està prevista l’entrada a la plaça de l’Ajuntament a les 19:00 hores, on els Reis Mags pujaran amb la grua dels Bombers al balcó del Consistori i dirigiran unes paraules al públic assistent. La desfilada té un recorregut de 1,9 quilòmetres i una durada aproximada d’una hora i quart.

Simultàniament a la Cavalcada, a partir de les 18:00 hores, el grup Pop’s Corn de Maduixa Teatre convertirà el balcó de l’Ajuntament en una pista de ball per amenitzar l’espera de Ses Majestats. En acabar la desfilada, tindrà lloc un espectacle piromusical a càrrec de Pirotècnica Peñarroja, a ritme d’una peça musical.

PARTS DE LA CAVALCADA

La Cavalcada estarà formada per quinze seccions, amb la coordinació de la companyia La Fam, encarregada de la direcció artística. En primer lloc, l’obertura, amb la banda municipal i els cabuts i gegants històrics de la ciutat; la segona serà per a col·laboradors i convidats a l’arribada reial, que girarà al voltant de la lectura; la tercera comptarà amb el Patge Miquel, que estarà acompanyat de dos ossos, un d’ells gegant, de l’espectacle Àrtica de Sarruga Produccions;  i la quarta, protagonitzada per Herodes, que es desplaçarà amb una quadriga i estarà rodejat de soldats romans.

Els seguirà l’Àngel anunciador i el Naixement, l’Estrela d’Orient, l’Astrònom Reial, la Missatgera Caterina i els carters reials, la carboneria reial liderada pel Senyor Carbó, que s’incorpora enguany a la celebració, la carrossa del Rei Melcior (de color blau), la carrossa del Rei Gaspar (de color roig) i la carrossa del Rei Baltasar (de color verd). Tancarà la comparsa la carrossa llit ‘Al llit’, dissenyada per Marina Puche, que s’estrena este 2019 i amb la qual es convida els més xicotets a gitar-se prompte, i la fantasia de joguets.

Com en anys anteriors, el dia 6 de gener, els Reis Mags visitaran els xiquets i xiquetes ingressats en diversos hospitals de València per portar-los l’esperit nadalenc. Darrere del Rei Melcior es troba Pere Borrego, president de l’associació cultural fallera Na Jornada des del 2001; a Gaspar l’encarna Alfred Picó, actor i productor executiu d’Horta Teatre i coordinador de la Sala L’Horta, mentre que Mohamed Mboirick, president de l’associació Orriols Conviu, donarà vida a Baltasar.

DADES I XIFRES

En la Cavalcada participaran huit formacions musicals, 12 companyies de teatre i animació, més de 100 actors i actrius i al voltant de 300 figurants. A més, hi haurà un total de 36 carrosses i estructures escèniques i es llançaran uns 10.000 quilograms de caramels sense gluten, dels quals l’Ajuntament n’aporta 2.700.

El regidor de Cultura Festiva ha recordat que «des del 2015 la Cavalcada s’ha potenciat amb: reforç artístic per convertir-la en un espectacle de carrer; la limitació dels elements estrictament publicitaris i l’establiment d’una línia de patrocini; la creació de personatges com ara la Missatgera Caterina, el Patge Miquel o el Senyor Carbó; la creació de les melodies de la Cavalcada, compostes i interpretades específicament per a este esdeveniment, o la creació de quatre carrosses i estructures que formen part del patrimoni de la Cavalcada, que són les de l’Àngel anunciador, l’Estrela d’Orient, la bústia gegant i la carrossa llit».

En total, s’han creat cinc melodies per als diferents personatges i moments de la desfilada. A les cançons de la Missatgera Caterina i la genèrica de la Cavalcada ‘Ja estan ací’, enguany se sumen tres noves composicions, una per al Patge Miquel, una altra per al Senyor Carbó i una tercera per al moment en què els xiquets i xiquetes hagen d’anar-se a dormir, amb el títol ‘Bella nit de Reis’.

PATROCINADORS I COL·LABORADORS

Les empreses patrocinadores han fet una aportació de 1.500 euros mitjançant un conveni. Es tracta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Dormitienda, Radio Popular-COPE, Norte Hispana-Catalana Occidente, IDAI Nature, El Corte Inglés i Nuevo Centro.

Les entitats representants de la societat civil que participen amb la seua carrossa són l’Agrupació de Penyes Valencianistes, Rotary Club, Agrupación Fallas Centro, Ateneu Mercantil, Institut Valencià d’Acció Social, À Punt, Mercavalència, València Club de Futbol, Llevant Unió Esportiva i Club de Rugbi València.

A més, l’Ajuntament ha cedit carrosses gratuïtament a UNICEF, Associació Espanyola contra el Càncer-ASPANION, Creu Roja i les Falleres Majors de València 2018 i Corts d’Honor.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *