Compromís aposta perquè les diputacions actuen amb visió de territori i justícia distributiva, i que fomenten l’autonomia municipal

Les diputades i diputats provincials de Compromís a les tres diputacions han acordat hui a Castelló el document «Justícia, autonomia municipal i visió de País» en el qual es resumeixen les línies generals del model de la coalició per a les diputacions del territori. La vicepresidenta Maria Josep Amigó, el portaveu de grup Compromís, Xavier Rius, i les diputades Dolors Gimeno i Mentxu Balaguer, de la Diputació de València, han signat aquest document junt amb el portaveu i portaveu adjunt del grup Compromís a la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia i Pau Ferrando, i el portaveu a la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana.

Mentre continuen existint, les diputacions provincials han de continuar invertint esforços en qüestions bàsiques per al present i el futur del nostre territori, perquè cal actuar amb visió de país i perquè en l’actual estructura administrativa i política no podem prescindir de les polítiques globals que abasten comarques, pobles i ciutats i que a hores d’ara duen a terme les diputacions.

“Fem una aposta pel municipalisme i per l’impuls de les mancomunitats per poder garantir els serveis de qualitat a la ciutadania» segons ha explicat el portaveu del grup Compromís a la Diputació de València, Xavier Rius.

El document també subratlla la necessitat de les diputacions de «col·laborar i reforçar la política del Consell» amb l’objectiu de complementar els plans d’actuació i els recursos d’aquestes institucions i «evitar duplicitats». Igualment, s’ha acordat «continuar explorant sinergies entre les diputacions valencianes» i fomentar «el treball cooperatiu i transversal amb el conjunt de les administracions i els diferents actors socials».

En aquesta línia, s’emfatitza que el repartiment de recursos gestionats per les diputacions ha d’afavorir «la igualtat d’oportunitats» front a «les concessions ‘a dit’ i el clientelisme». La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó ha incidit en la necessitat “de la distribució justa dels recursos públics basada en criteris d’objectivitat i transparència».

De la mateixa manera, s’ha fet constar la necessitat de que els ens provincials «continuen invertint esforços» en el foment de la cultura i de la nostra llengua, així com en la participació ciutadana, les polítiques de sostenibilitat i les polítiques inclusives, educatives, d’igualtat i de diversitat, promoció económica o despoblament.