El 9 d’Octubre: una mirada cap als orígens que ens porta a un present divers.

Article de Conxa García, Alcaldessa de Picassent.

Les valencianes i els valencians com cada any per estes dates celebrem el 9 d’Octubre, festa de la Comunitat Valenciana, la qual, ve a recordar-nos quins són els nostres orígens com a societat i allò que ens identifica com a poble, i en este sentit m’agradaria destacar la cultura i la llengua. Sobretot, perquè es tracta de dos conceptes que són inherents a la persona que creix i es desenvolupa dins una societat determinada i, al mateix temps, que li aporten una singularitat identificativa que l’acompanyarà sempre dins d’un món cada vegada més globalitzat. Sempre he defensat la frase: “cal saber ben bé d’on venim per conèixer cap on anem”, i és que una persona que no coneix els seus orígens podria no trobar respostes quan més les necessita.

Des de l’Ajuntament de Picassent estimem el poble, la cultura i la llengua, per això des de fa més de 15 anys treballem en la seua difusió. Amb un treball transversal posem en valor elements propis, com ara, la Torre d’Espioca, construcció defensiva del segle XI, que per fi hem aconseguit que s’estiga portant a terme la seua rehabilitació. També els refugis que s’han trobat en les excavacions de les obres de reforma de l’Ermita, els quals, es troben en fase d’estudi. Però a més, hem recuperat tradicions que s’havien quedat en les converses dels majors, que per cert, hem pogut conservar els seus testimonis amb el projecte “l’Arxiu de la Memòria Oral. Per altra banda, també tractem de donar protagonisme a festes tradicionals com El Vell i la Vella -sobre la qual, l’Ajuntament va publicar un llibre recentment -, Les Falles, El concurs de Farolets, El concurs de Pilota dolça (postre tradicional picassentí), el tradicional Cant de la Carxofa en els dies grans de les Festes Majors, entre altres. Així mateix, la Casa de Cultura acull nombrosos actes ja siga teatre, cinema, musicals, concerts, etc, però sempre tractant que, dins de la diversitat, el valencià siga també protagonista. I tot açò ho hem aconseguit gràcies a la bona resposta que hem trobat sempre per part de la ciutadania, especialment a través de les associacions locals de les que sempre hem rebut un gran suport i col·laboració. El nostre objectiu és aconseguir un municipi cada vegada més participatiu on totes i tots remem pel bé comú i en eixa direcció continuarem treballant.

Picassent és un poble de més de 20.000 habitants que en poc de temps ha crescut molt i va camí de convertir-se en una ciutat donada la seua evolució, la construcció de noves infraestructures, la implementació de nous serveis.
Però també no hem de perdre mai de vista la necessitat de difondre i donar a conèixer la nostra idiosincràsia i no perdre eixe sabor de poble valencià perquè tot suma, sobretot si ens referim a la cultura i a la llengua com a vehicles que acosten a les persones, que els connecten i que els fan compartir l’alegria d’entendre’s i sentir-se propers. Per això reivindiquem un 9 d’Octubre sense lluites, amb respecte i estima a tot allò que, vulguem o no, forma part de nosaltres.