El Consell de la Dona de Paiporta portarà endavant la proposta de feminitzar els noms dels carrers

Un estudi de la Regidoria d’Igualtat detecta que sols un 6% dels vials amb noms de persones està dedicat a dones. «Hem de buscar l’equilibri i visibilitzar el paper de les dones paiportines i del món», afirma el regidor, Guillem Montoro

El Consell de la Dona de Paiporta, reunit aquest dimecres, ha decidit portar endavant la proposta de feminitzar els noms dels carrers de la localitat. El mateix Consell va proposar mesos enrere explorar la possibilitat de modificar els noms d’algunes vies per a donar visibilitat a dones de l’àmbit paiportí, però també de tot el territori valencià i del món. Un estudi de la Regidoria d’Igualtat ha tret a la llum el fet que sols el 6% dels carrers dedicats a persones porten el nom de dona, és a dir, cinc carrers, i el 94% restant d’homes (75 carrers). El regidor d’Igualtat, Guillem Montoro, proposa «buscar l’equilibri entre homes i dones, i donar a conéixer trajectòries femenines importants, tant en l’àmbit paiportí com de tot el territori valencià i del món».

A més, el Consell de la Dona, òrgan consultiu format per associacions, entitats ciutadanes, partits polítics, sindicats i societat civil de Paiporta, ha recollit la proposta elaborada per l’alumnat del col·legi La Inmaculada. Sota el títol #MerezcoUnaCalle, alumnat de cinqué i sisé de Primària del centre ha desenvolupat una investigació com a part de la «Setmana de Projectes» on, amb l’ajuda de la llista de carrers i recorrent-los a peu, també ha detectat una majoria aclaparadora de carrers amb noms d’homes. Al mateix temps, el grup d’alumnes ha proposat un llistat de noms de dones de tots els àmbits i totes les èpoques de la història i es mostra il·lusionat amb poder col·laborar a través del seu projecte en un canvi i millora de la nostra societat.

Segons explica l’alcaldessa de Paiporta i presidenta del Consell de la Dona, Isabel Martín, «les dones dedicades a la ciència, a l’activisme polític, a la lluita per la democràcia i la igualtat o a les arts han estat silenciades per una visió esbiaixada i masclista de la història, i donar-los visibilitat posant el seu nom a carrers del nostre poble és una manera interessant de treure a la llum les seues trajectòries i de començar a revertir una injustícia flagrant».

La proposta del Consell de la Dona conté desenes de possibles noms per als carrers de Paiporta, dels quals se n’hauran de consensuar una determinada quantitat per a començar a canviar la nomenclatura d’alguns carrers. L’ens va acordar agrupar el llistat per àmbits temàtics i, posteriorment, donar prioritat a les dones paiportines, seguides de les valencianes i les d’àmbit mundial.

«Demanem a totes les forces polítiques amb representació a la corporació que donen suport a aquesta iniciativa que té com a objectiu donar visibilitat a dones a les quals deguem grans avanços en tots els àmbits i donar la visibilitat que es mereixen i que, fins ara, no han tingut», ha conclòs Montoro.