Exposició en el MUPA sobre l’important paper de les dones en la Prehistòria

El Nuseu del Palmito d’Aldaia (MUPA) acull l’exposició temporal «Les dones en la Prehistòria» del 7 d’abril al 14 de maig de 2017. Una mostra cedida pel Museu de Prehistòria de València,  dins del programa d’exposicions didàctiques itinerants, que tracta de recuperar l’important paper de les dones que van viure en la Prehistòria i a les quals, tradicionalment, se’ls ha relegat a un segon lloc.

L’exposició fa un recorregut per les primeres societats caçadores- recol·lectores- pescadores i l’Edat del Bronze. Es divideix en sis blocs temàtics en els quals es desenvolupen algunes de les activitats de la vida diària en les quals va participar la dona i que es van convertir en imprescindibles per al manteniment del grup, a través d’imatges i rèpliques d’objectes arqueològics. Entre els objectes que es poden trobar en l’exposició destaquen les rèpliques de figuretes paleolítiques, collarets, objectes de pedra tallada, agulles de cosir d’os, recipients de ceràmica o la maqueta d’un teler.

L’exposició es dividix en sis blocs temàtics:

1. Caçar, recol·lectar, sobreviure. Ens situa en el Paleolític. Reflexió sobre la importància de les diferents activitats econòmiques per a sobreviure i el paper rellevant de les dones.

2. Espais domèstics, espais de dones. Ambient Neolític. La importància de les activitats de manteniment: preparació i conservació dels aliments, la indumentària, el manteniment del foc i l’espai habitat.

3. La imatge de la dona. Les figures femenines del Paleolític i del Neolític i l’art rupestre llevantí mostren rostres i siluetes de dones.

4. Reproducció i socialització. Les dones són indispensables per a la supervivència del grup, la cura, el manteniment i la transmissió de valors i coneixements.

5. Dones enterrades. Interpretació de les restes de dones trobades a les excavacions arqueològiques.

6. Dones de hui, societats del passat. Una anàlisi de les societats prehistòriques a través de la investigació antropològica i l’etno-arqueologia.

L’exposició mostra dones en les pintures rupestres, associades al ritu del foc, a la preparació de recursos i aliments per a la resta de la societat a la qual pertanyen; protagonistes indispensables de la reproducció, de la cura dels xiquets i xiquetes i de les persones majors o malaltes del grup; responsables de la gestió, organització i adreça del grup.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *