Jesús Ros: «L’Ajuntament ha invertit molts esforços perquè Torrent no perdera mai el sabor de poble que té»

El periódic El Meridiano entrevista a l’alcalde de Torrent, Jesús Ros.

En primer lloc, ens agradaria que ens comptara per què va tardar tant a anunciar la seua candidatura a les eleccions municipals de maig.

Ho he fet en temps i forma, el que passa és que els mitjans pregunteu cada dia i un té el seu full de ruta, que moltes vegades no coincideix amb els mitjans. Mireu si he tardat que sóc l’únic a Torrent que té la llista confeccionada, presentada i pública.

 

Respecte a la llista electoral que presenta el PSPV de Torrent, què destacaria?

Destaque dues coses: continuïtat i renovació. Continuïtat, perquè la gran majoria de la gent que ha estat treballant fins ara, continua, encara que siga en diferents llocs; i renovació, perquè s’han introduït en els llocs d’eixida tres cares noves importants: dues persones independents i un company que maneja molt bé i que coneix molt l’administració. Açó aporta la frescor que es necessita i que fa falta de cara al procés electoral.

 

Recentment ha rebut un reconeixement per portar més de 20 anys en l’exercici d’alcalde a l’Ajuntament de Torrent. Com ha canviat la política en aquests anys?

Res té a veure la política dels 80 amb l’actual. Jo vaig entrar en la Diputació i a l’Ajuntament l’any 83, una mica més tard vaig ser alcalde, i llavors, hi havia discussions dures sobre temes que interessaven a la gent però amb plantejaments ideològics. Aquests debats eren tensos i durs però sempre respectuosos i la gent escoltava amb atenció. Ara tot val i és una autèntica barbaritat per a la política. Però això no és el més important, el més important, és que desanima al ciutadà a participar perquè al final ja no es creu res. En definitiva, ha pres un rumb la política que no m’agrada en absolut.

 

Les xarxes socials han irromput en les nostres vides. Un alcalde com vosté que sempre ha volgut estar a peu de carrer amb els seus veïns i veïnes, què pensa d’això de fer política a través d’elles?

Si les xarxes socials parlaren en moltes ocasions dels fets, a mi no em semblaria malament que la gent s’informara a través d’elles. El que ocorre és que en les xarxes socials cada vegada que un transmet l’opinió la realitat es va deteriorant i res té a veure amb l’inici. Pel que considere que les xarxes socials són molt interessants però són un risc per a la vertadera informació.

 

Continuant amb el tema preelectoral, durant aquests últims anys les relacions amb Compromís no han sigut bones, en el cas que haguera de negociar per a formar Govern, parlaria amb ells?

En primer lloc, no ho anem a necessitar i en segon lloc, les relacions amb Compromís han sigut bones. La legislatura del 2015 al 2019 van ser normals i en 2019-2023 també. El no estar d’acord en algunes qüestions no significa en cap cas que la relació no siga bona. A vegades és difícil posar-se d’acord perquè els plantejaments ideològics són diferents. Vaig parlar en 2015 amb Compromís, he parlat en 2019 amb ells i estic convençut que parlarem en 2023. A quins acords arribarem no ho sé perquè fa falta que passe el més important, les eleccions.

 

Per altra banda, la població de Torrent continua creixent, està preparada la ciutat per a aquest creixement?

Sí, de fet en els últims 40 anys el creixement de Torrent ha sigut de 35.000 habitants, gens desbordant i totalment assumible. S’ha produït un creixement de la ciutat molt racional; una ciutat oberta, amb moltes zones verdes, amb carrers amples, grans parcs… A més, comptem amb importants infraestructures esportives, tres centres de salut, piscines, tres biblioteques… Amb 85.000 habitants una ciutat amb les infraestructures que tenim és difícil trobar-la, m’ho jugue amb qui faça falta. Segur que ens faltaran coses, com per exemple un hospital, que caldria demanar explicacions a qui ho va prometre.

 

Aleshores, no creu que aqueix creixement puga comportar una pèrdua d’identitat com a poble?

No està en perill en absolut. L’Ajuntament ha invertit molts diners i esforç perquè Torrent no perdera mai el sabor de poble que té. Torrent està viu i si en algun moment es creia que podia perdre la identitat, parle de la dècada dels 80-90, precisament és quan es consolida tot el moviment cívic de la ciutat: les nostres festes, les nostres tradicions, l’associacionisme; és en aqueix moment quan fem el salt a ser una ciutat amb sabor de poble.

 

És inevitable que li preguntem per la pandèmia que ha marcat aquesta legislatura. D’aquests tres anys quins moments li venen al cap?

Han sigut moments per a oblidar, però al final sempre un, de les circumstàncies, fins i tot de les dolentes, ix enfortit i amb idees. Del que va ocórrer en aqueix període d’allò que em sent més satisfet és del comportament de la gent. Els ciutadans van tindre un comportament exemplar, per a agrair. Destacaria la labor d’aquells ciutadans que eren essencials i estaven treballant, el comportament va ser de 10.

Vull passar pàgina i parlar lo mínim d’això. Han sigut dos anys quasi perduts. Perduts quant a vida social, quant a activitat al carrer, quasi perduts quant a l’alegria de la gent. Però, a l’Ajuntament com a tal, aqueix temps li va vindre bé per a reflexionar, per a planificar i per a pensar en la ciutat del futur i en el que necessitàvem fer en aquests pròxims anys.

D’aqueix treball va eixir algo que està resultant molt exitós que és el pla d’inversions que estem executant en aquest moment. Ens trobem en el seu primer any d’execució i anirem desenvolupant-lo en els pròxims tres anys, tal com està planificat.

Tenim coses ja acabades com el nou pont o el pavelló de Anabel Medina. Coses que s’estan acabant com el centre de salut de Parc Central o la renovació de voreres i paviments. Actuacions que ja estan en funcionament com el punt de trobada familiar o el servei de ressonàncies magnètiques en el centre d’especialitats de Sants Patrons…

 

Seguint amb el Pla FICUS, quins projectes es posaran en marxa de manera immediata?

Els projectes de més calat que s’aprovaran en poc temps són el projecte del Palau de Justícia i el projecte de rehabilitació del Cinema Cervantes. A més, continuarem renovant les places de la ciutat. Estem a punt d’adjudicar la renovació de les places dels carrers del barri de Nicolás Andrés, la plaça del carrer Sant Lluís Beltrán. També iniciarem les obres d’una part del barri antic, en concret, dels carrers San Miguel, Sant Joaquim i Alcàsser. Com veieu, el pla FICUS està viu i tots els mesos hi ha una novetat.

 

 

La candidata del PP a les eleccions, Amparo Folgado, ha acusat en diverses ocasions al seu Govern de ser inoperant davant el creixement d’inseguretat ciutadana, és cert qué han augmentat el nombre de delictes? què respon a l’afirmació de Folgado de desinterés de l’Ajuntament?

Pot ser que en la ment de la senyora Folgado, sí, ja que ella viu la realitat a través d’una càmera fotogràfica i si compara com fa les xifres de seguretat ciutadana de 2022 i 2023 amb 2020 i 2021, anys que estàvem mig confinats, lògicament hi ha una variació. Però si rescatem els nombres d’anys anteriors a la pandèmia, no existeix aqueix creixement sinó tot el contrari.

Respecte al desinterés del qual ella parla, vull recordar-li que hem fet el que ella no va ser capaç de fer. Hem dut a terme una convocatòria d’oposicions i hem ampliat la plantilla, ja tenim a 16 policies treballant als nostres carrers, i posarem en marxa un nou procés d’oposició. També li recordaria a Folgado que si les plantilles de la policia local, nacional i la guàrdia civil s’han reduït és per l’aplicació d’una llei que va aprovar el govern de Mariano Rajoy; que impedia contractar per cada jubilació que es fera en l’administració. S’havien de jubilar quatre per a contractar a un. Per aqueixa raó totes les policies d’Espanya, no sols les de Torrent, tenen moltíssims menys efectius que tenien.

 

Un tema en què també està incidint el seu equip és el de la neteja i recentment ha posat en marxa un nou servei municipal d’arreplega de mobles i objectes voluminosos en la via pública, de quina manera ho estan fent?

Pel que fa a la neteja urbana i tot allò que comporta “el aseo” de la ciutat el contracte que tenim s’acaba al mes de juliol i s’ha fet la licitació d’un de nou que està a punt d’adjudicar-se. Amb ell es canviarà tot per materials i maquinària nova i d’última generació.

Pel que fa a la recollida de trastos hem canviat el sistema i he de dir que està donant bastant bon resultat. S’està respectant el fet de traure les coses en determinades hores de la nit i que llavors es realitze la recollida. És cert, que la policia cívica està actuant amb moltíssima diligència i localitza, tot i que és complicat, a un percentatge alt de la gent que fa un mal ús del servei i que trau els trastos pel dia. Si comparem l’aspecte de com es trobaven fa dos mesos els voltants dels contenidors respecte ara, no hi té res a veure ha millorat en un 90%.

 

Amb l’augment de les temperatures hi ha risc que es produïsquen incendis, s’està augmentant la neteja de zones boscoses o forestals de Torrent com a prevenció?

La zona que més ens preocupa a nosaltres és la del Vedat, una zona boscosa que té gran intensitat d’habitatges. En aquest lloc comptem amb una brigada permanent que s’ocupa de la neteja, que retira l’herba seca i mala herba que hi ha per la part més baixa i que és la que provoca que els incendis es propaguen, qualsevol persona pot passejar per allí i comprovar-ho.

El principal és que en El Vedat es duu a terme un potent sistema preventiu gràcies a la brigada permanent i al sistema SIDEINFO, que dona una certa tranquil·litat. Dins del pla FICUS hi ha projectada una tercera línia de protecció que se sumarà i millorarà la prevenció. Com a dada curiosa aquest mes de març és la primera vegada des que està SIDEINFO que s’ha posat en marxa. Mira si a la gent li dona tranquil·litat el sistema que en moltes ocasions demana que es pose per a refrescar els pins i la mala herba.

 

Durant aquesta legislatura es va anunciar que es començaria a tancar la ferida que van fer a la Serra Perenxisa, en quin punt es troba la restauració d’aquesta muntanya?

Hi ha alguns elements que ens han fet frenar una miqueta el procés. Estem parlant amb la direcció general d’Agricultura, amb els sindicats agrícoles i amb la gent de la Confederació perquè hi ha un projecte de construcció d’algunes depuradores per a un possible reciclatge d’aigua; veurem si això té continuïtat. De tota manera, tancar aquesta ferida és un projecte que té continuïtat i en el moment que es produïsca serà una cosa històrica que tardarà anys i anys. Finalment igual haurà d’haver una solució combinada.

 

Un tema que preocupa i molt a la ciutadania és sobreposar-se a la crisi econòmica conseqüència de la sanitària. Quines mesures s’estan portant per a pal·liar la situació?

L’Ajuntament es va implicar des d’un primer moment ampliant aquelles campanyes d’ajuda que van fer el Govern i la Generalitat. Ajudes per a tots aquells perjudicats per la paralització econòmica, però les grans ajudes van vindre per part del govern central sobre tot en línies de finançament a través de l’ICO. L’Ajuntament per exemple va fer la seua campanya comercial per a potenciar el comerç local, que també ha representat una ajuda i ha tingut una continuïtat. Un impuls i una injecció econòmica, que no sols provoca que els xicotets establiments puguen vendre sinó que a més fidelitza al client. Quan trobem la possibilitat d’alguns romanents, aprofitem per a modificar els crèdits i dotar per a aqueixa partida els diners suficients perquè continue la campanya.

 

 

Per a acabar, Què li agradaria transmetre a la ciutadania de cara a les pròximes eleccions?

Afortunadament la ciutadania coneix el dia a dia de Torrent. Coneix el que hem realitzat, els projectes que tenim per al futur. Jo el que li dic als nostres ciutadans és que busquen i que vegen l’equip de govern que hi ha, però que vegen també les possibilitats d’altres equips de govern, segurament no les trobaran. No per res, sinó perquè hi ha un equip format amb coherència, seriós, sense fissures que treballa per la gent i la mira a la cara.