L’Ajuntament de Manises explica a la ciutadania el projecte de desdoblament de l’N220 al seu pas per Manises

L’Ajuntament de Manises explica a la ciutadania en una assemblea informativa el projecte de desdoblament de l’N220 al seu pas per Manises, obres que s’iniciaran el  proper 1 de juliol. Aquestes obres, que durà a terme el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ampliaran la carretera N220 des de l’aeroport fins a la V30, al costat del polígon Fuente del Jarro.

A l’assemblea informativa d’ahir, tant el regidor actual d’Urbanisme, Rafael Mercader, com l’anterior regidor d’Urbanisme, Àngel Mora, l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis i dos tècnics municipals, van explicar el projecte des dels seus inicis fins als canvis proposats pel consistori que finalment han sigut acceptats.

 

Segons van explicar els tècnics municipals, es tracta d’un projecte a llarg termini, previst en principi per a 3 anys i amb un pressupost de més de 80 milions d’euros. El projecte està dividit en dos fases principals, una primera que abasta el projecte constructiu i la segona, que implica la zona d’oci o enjardinament ubicada a la part superior del túnel. Les tasques més pròximes al calendari són de desviament de serveis (aigua, llum…), desmuntatge de mobiliari urbà i trasplantació d’arbratge per a posteriorment començar amb l’execució dels murs de retenció per poder treballar després en la part de la carretera.

 

Al 2007 va ser quan el Ministeri anuncià que es faria aquesta actuació a l’N220.  Al 2013 es va fer l’aprovació inicial del projecte al qual l’ajuntament ja va fer al·legacions. Dos anys després, al 2015, es va aprovar el projecte definitiu i el consistori maniser va reunir-se en nombroses ocasions amb ells per tal de poder millorar aquesta iniciativa. En eixe mateix any, es va comptar amb el recolzament de la Generalitat i no va ser fins a l’any 2019 quan es van acceptar pràcticament totes les propostes que feia l’Ajuntament.

 

Va ser precisament a l’abril de 2019 quan el Ministeri de Foment va aprovar un projecte d’ampliació de la carretera N-220, el qual pretenia convertir la carretera actual en una autovia de quatre carrils, dos en cada direcció. L’actuació concreta consistia en la duplicació de la calçada en el tram comprés entre l’enllaç de l’aeroport i l’enllaç amb l’autovia V-30, així com la construcció de tercers carrils a l’autovia V-30 en l’entorn de l’enllaç amb la carretera N-220, dos en direcció València i un tercer en la calçada dreta, en sentit autovia A-7. Després d’anys de paralització des de que es dibuixara aquest projecte per primera vegada, el Consell de Ministres va donar llum verda a la licitació dels contractes.

 

Des de sempre, l’Ajuntament de Manises ha mantingut reunions constants de treball amb el ministeri en les quals s’han presentat alternatives i millores al projecte inicial, moltes d’elles han sigut acceptades i incloses dins del projecte per millorar els resultats proposats inicialment pel ministeri.

 

Una major permeabilitat i integració entre dos zones de Manises, una distribució del trànsit rodat per diferents carrers de la localitat, l’eliminació de soroll i la possibilitat de tindre un espai o boulevard enjardinat són algunes de les millores de les quals gaudirà la ciutadania de Manises una volta superats tots els inconvenients habituals que suposen unes obres.

 

A més, cal destacar que aquest projecte de desdoblament de l’N220 implicarà també la construcció d’una passarel·la segura per a vianants cap a l’aeroport, reivindicació històrica del municipi de Manises.

 

Cobrir l’N220 des de la rodona de la Paloma fins a l’inici de l’aeroport permetrà que en la part de dalt del túnel es puga comptar amb una zona d’unió entre els barris d’Alameda Parc i la ciutat de Manises. A més a més, el ministeri permetrà que siga l’Ajuntament de Manises qui decidisca amb quin projecte cobrir aquesta plataforma superior d’unió entre dos parts del municipi. Podrà ser una zona  verda, d’oci amb parcs, jardins, zones esportives o altres opcions que es perfilaran més endavant i de les quals es podrà beneficiar la ciutadania de la localitat.

 

D’altra banda, també es millorarà l’accés motoritzat al poble per la part de dalt ja que en compte d’accedir només per un carril es podrà accedir per diversos vials i es podrà desviar el trànsit amb la construcció d’una rodona a l’altura de l’aeroport.