Ramón Puchades: “Per a nosaltres l’essencial és arreglar i modernitzar el nostre poble”

Ens trobem a meitat de legislatura, com han sigut aquests dos anys marcats per la pandèmia?
Han sigut complicats, difícils i singulars. Va caldre començar a prendre decisions en un escenari per al qual ningú estava preparat. No esperavem que succeïra res semblant i van ser moments complexos. Era difícil compaginar que tothom fora a la seua casa i que es continuara amb el funcionament diari d’un Ajuntament, afortunadament vam poder posar en marxa totes les mesures de prevenció per evitar contagis i tenir al personal que es poguera teletreballant per atendre les màximes obligacions possibles que requereix un consistori com el d’Almàssera.
Seguim amb la normalitat, entre cometes, atenent els pagaments, continuant amb les obres als nostres carrers i amb els contractes que teníem executant-se, en definitiva, han sigut moments molt complicats.

S’han hagut de paralitzar projectes per culpa de la Covid?
No, perquè les obres que teníem pendents o en marxa van continuar realitzant-se. Les empreses que s’encarregaven d’obra civil no estaven dins dels epígrafs de col·lectius que es podien acollir a ERTO. Aixina que totes les obres que teníem previstes es van dur a terme fins i tot en el temps de confinament.

Quins moments d’aquesta crisi han sigut els més complicats?
Per a mi, els més difícils van ser al principi, haver de reorganitzar l’Ajuntament per a continuar donant serveis que no es poden paralitzar de cap manera va ser complicat.

Com recorda aqueixos primers dies?
Recorde aquells dies tancat a l’Ajuntament, treballant practicament tots els dies. Hi havia setmanes que treballàvem sis dies i altres fins i tot set. Prenent decisions dia a dia, moment a moment. Crec que afortunadament les coses han eixit raonablement bé i això ha sigut també gràcies al comportament de la població que ha sigut estupend.

La pandèmia ha posat en valor espais naturals i productes de proximitat. Un privilegi viure a l’Horta?
La veritat és que per als nostres comerços de tota la vida, les tendes del poble, ha suposat un gran creixement de treball, han tingut més treball que mai i han estat donant servei al peu del canó. Per les circumstàncies, la gent no podia desplaçar-se a realitzar les seues compres i el comerç de proximitat ha estat ací responent. Les persones que no compraven fins ara al nostre poble s’han retrobat amb les nostres botigues i amb els nostres productes. Per exemple, és un luxe menjar carxofes recollides el dia d’abans.

Quant a la relació amb la ciutadania, com ha funcionat? com ha sigut el comportament dels seus veïns i veïnes?
Des del minut un, més enllà d’alguna xicoteta anècdota, la ciutadania va assumir i ha assumit les restriccions i el comportament ha sigut exemplar. Amb la megafonia en funcionament, que havíem arreglat un any abans, i el bàndol per whatsapp, que ja teníem establit, ens hem comunicat amb els nostres veïns i veïnes. Una cosa que recorde és quan venia caminant durant el confinament a l’Ajuntament i els carrers estaven buits, la gent va complir i es va mantindre a les seues cases.

Els sectors més perjudicats quines ajudes han rebut?
Nosaltres vam posar en marxa unes primeres ajudes en les quals entregarem prop de 40.000 euros. Després, amb les procedents de Generalitat del Pla Resistir, hem fet una primera convocatòria en la qual ens hem hagut de cenyir als sectors que marcaven els epígrafs i alguns col·lectius s’han quedat fora. I ara, la segona convocatòria d’aquestes ajudes del Pla Resistir, l’hem oberta a la resta i així cobrim tots els sectors. Totes les persones que tinguen activitat professional al nostre poble podran optar a les ajudes.

Quant al futur més immediat, quin és el full de ruta per al que resta de legislatura?
Continuar treballant en la mateixa línia. Eixírem del deute i amb un ajuntament sanejat hem pogut solucionar les manques que teníem i començar a tindre inversions pròpies. El principal, executar les inversions i posar al dia el nostre Ajuntament.

Quins són els principals projectes que tenen previstos?
Un d’ells és la reobertura de la piscina coberta: que ens trobàrem en un estat lamentable i en la qual hem estat realitzant actuacions per a modernitzar-la i posar-la apunte. Ens agradaria poder obrir-la ràpid i estem en la fase final. També hem invertit molt en accessibilitat i esperem acabar la legislatura i que no ens quede ja res. A més, estem amb un pla de modernització de tot el sistema d’enllumenat i també esperem tindre’l completat en aquests dos anys. Aquests són els principals projectes, encara que també farem actuacions per a millorar els nostres parcs, per a nosaltres l’essencial és arreglar i modernitzar el nostre poble.

La Covid-19 ha tornat a impedir una celebració plena de les festes d’Almàssera, però des de l’Ajuntament s’ha apostat per dur a terme alguns actes…
Doncs sí, estem realitzant concerts i espectacles apostant per la cultura segura, afortunadament comptem amb un espai molt ampli al pati del col·legi i uns bons accessos que ens permeten complir amb les distàncies i tindre un major control de la gent. L’aforament dels espectacles és de 500 persones i s’està cobrint en totes les actuacions. Les empreses d’espectacles s’estan adaptant a la situació i presenten actuacions que permeten gaudir a la gent des dels seus seients. Estem molt contents de com està funcionant tot i com s’estan complint les mesures.