Godella, Meliana, Foios i Albalat dels Sorells presenten un projecte europeu per a potenciar l’horta

L’Ajuntament de Godella, juntament amb els de Meliana, Foios i Albalat dels Sorells, va presentar recentment a Albalat un projecte europeu conjunt dins del marc del programa Horitzó 2020 centrat en la regeneració ambiental d’espais urbans o metropolitans degradats i destinat a potenciar l’horta en els seus municipis.

L’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, va participar a l’acte de presentació d’aquest projecte, al que va explicar que «al cas del nostre municipi, l’actuació que hem inclòs és la regeneració del bosc de la Devesa com a parc públic. Es tracta d’un espai amb un valor natural i paisatgístic de rellevància, ja que és l’única zona de bosc mediterrani que es conserva amb eixa antiguitat, amb nombrosos arbres monumentals i espècies i varietats singulars. A més, es troba al límit amb l’horta conformant un veritable balcó o mirador a l’horta».

Aquest parc, del qual 16.702,54 m² són propietat de l’Ajuntament, segons l’acord assolit amb la Congregació del Sagrat Cor de Jesús, comptarà a partir d’estiu amb una tanca de separació entre la part de l’Ajuntament i la del col·legi. El Consell Sectorial de l’Urbanisme i Medi Ambient (CUMA) va dictaminar, a la seua sessió del mes de març, que serien els veïns i veïnes de Godella els que decidiren els usos que se li han de donar al parc mitjançant un procés de participació ciutadana. Es parla, entre d’altres possibles actuacions, d’una residència d’artistes dins del propi parc.

El projecte de Godella es presenta en consorci amb altres ciutats europees, tant del nord com del sud d’Europa. Concretament hi ha tres ciutats motor o Runners: Meliana -que agrupa els altres municipis de l’Horta Nord- Herstal (Bèlgica) i Dessau-Rosslau (Alemanya); i tres ciutats associades o Followers: Vilanova de Gaia (Portugal), Salo (Finlàndia) i Mòdena (Itàlia). A més, hi haurà accions concretes a ciutats xineses i d’Amèrica Llatina, d’acord amb els requisits del programa, concretament les ciutats de Chengdu (la Xina), Montevideo (l’Uruguai), Bogotà (Colòmbia) i Quito (l’Equador).

El cost aproximat del programa és de 12 milions d’euros. El projecte està coordinat per la Universitat Politècnica de València, pel Departament d’Acció Internacional dirigit per Javier Orozco, i hi participen altres universitats i instituts tecnològics dels països de referència.

Quatre actuacions per posar en valor l’horta

Igual que el de Godella, els projectes d’Albalat dels Sorells, Meliana i Foios també tenen en comú la voluntat de potenciar l’horta a través de diverses propostes que van explicar a l’acte els seus alcaldes.

L’alcalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, comentà que «l’actuació que es planteja és una zona verda lineal de la vora urbana a la zona est del nucli urbà».

L’alcalde de Foios, Sergi Ruiz, explicà que «en el nostre cas plantegem la integració del polígon industrial i de servicis de la Mar amb l’entorn immediat de l’horta. Es tracta d’incloure valor mediambiental afegit com un dels atractius del polígon».

Per últim, l’alcalde de Meliana, Josep Riera, va incidir en el fet que volen apostar per la platja, que és «un dels elements singulars del municipi i un espai mediambiental de referència a la comarca en ser una de les poques zones que no ha patit una urbanització agressiva».

D’altra banda, es valora de manera positiva la confluència a la zona d’altres projectes europeus, com ara el projecte atorgat ja a València ciutat en la primera convocatòria de l’Horitzó 2020, concretament a la zona de Benicalap; o l’Anell Verd metropolità que transcorre per esta zona de l’Horta Nord. També tenen una incidència a la zona el Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València i el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel).

L’Ajuntament de Meliana farà d’òrgan administratiu i, amb esta finalitat, els quatre ajuntaments han firmat un conveni marc. Hi haurà una primera selecció de projectes abans de l’estiu. Aquells que siguen triats hauran de presentar les propostes més elaborades i està previst que cap al novembre estiga la resolució definitiva. El període d’execució dels projectes finalment seleccionats serà de tres anys.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *