Igualtat i participació a les festes de Catarroja

Setembre és un mes especial per a Catarroja. L’arribada de la temporada de la sega de l’arròs, anuncia també les Festes Majors del municipi. Des del 7 de setembre fins al 6 d’octubre, la localitat de l’Horta, com els agricultors a la marjal, recull els fruits d’un any de preparatius per oferir unes festes que uneixen la tradició amb la modernitat i que volen arribar a totes i tots.
Per això, l’Ajuntament instal·larà per primera vegada Punts Violeta, que vetllaran per unes festes igualitàries i sense agressions sexistes, al mateix temps que es portaran a terme diverses campanyes de conscienciació per la igualtat. Així ho ha explicat la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Catarroja, Mabel Rojas i l’Agent d’Igualtat, Trini Moreno, en una roda de premsa convocada este mateix matí al consistori. A l’acte també han participat el regidor de Festes, Alejandro García; la primera tinent d’alcaldessa, Lorena Silvent; el president d’Intercomparsa, David Jorge i l’alcalde de Catarroja i regidor de Cultura, Jesús Monzó.
D’altra banda, enguany, en una iniciativa pionera, Catarroja ha adaptat la programació d’actes al llenguatge pictogràfic, de manera que les persones amb diversitat intel·lectual i dificultats de comprensió, les persones majors i les que no coneixen l’idioma puguen entendre la festa i participar-hi. “Es tracta d’afavorir que totes les persones puguen gaudir de les Festes Majors, comprendre les distintes necessitats de la població”, ha explicat la primera tinent d’alcaldessa, Lorena Silvent. Segons ha expressat, esta és una primera proposta que, més endavant, amb el disseny d’un protocol d’actuació, “pretén ampliar-se, per exemple, està previst que s’adapte la cartelleria del Mercat Municipal”.
Amb la diversitat i la igualtat per bandera, les Festes Majors de Catarroja inclouen activitats per a totes les edats. Una programació de la qual, per descomptat, també hi formen part els Moros i Cristians, que celebraran les Ambaixades el dissabte 15 i l’Entrada el dissabte 22, així com les Falles, que oferiran el seu millor espectacle al Concurs de Playbacks el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre.

Tradició al Port
Tanmateix, els actes més esperats són, sens dubte, els que s’organitzen al voltant del Port de Catarroja, pel qual s’espera que passen vora 10.000 visitants. El diumenge 16 se celebrarà la tradicional exhibició de Vela Llatina, una pràctica que, juntament amb la Pesca Tradicional, ha sigut declarada Bé d’Interés Cultural.
D’altra banda, el dissabte 22, Catarroja organitzarà el tradicional Concurs d’Allipebre –enguany en l’edició 48– i el diumenge 23 la VII Festa de la Sega de l’Arròs, dos actes amb els quals gaudir de la gastronomia tradicional albuferenca i de la riquesa natural de l’entorn del Port. “El nostre objectiu era organitzar unes festes que recuperaren l’essència del poble”, ha explicat l’alcalde i regidor de Cultura, Jesús Monzó, qui ha destacat “l’èxit de la segona edició del taller de fanalets i l’organització per primera vegada d’un taller de mornells i una exposició de tapissos inspirats en l’Albufera”.

Consell de Festes
En la seua voluntat d’organitzar unes festes per a tota la població, l’Ajuntament ha comptat també amb l’opinió del Consell de Festes. La iniciativa, impulsada pel consistori l’any 2016, pretén que la ciutadania s’implique en l’organització de les festes. Enguany, el consell ha proposat tres espectacles que s’integren en la programació d’actes: el musical La Fuerza del Destino, en homenatge a Mecano, que se celebrarà el dimecres 26, i la nit de tributs musicals a Héroes de Silencio i El Último de la Fila, el divendres 28.
La música té un lloc important en les festes de Catarroja. A banda d’estos espectacles, la localitat també podrà gaudir per primera vegada d’una sessió de cinema-karaoke. El famós Sing-Along omplirà de llum, color i diversió la Plaça Major el divendres 21, amb la pel·lícula basada en les cançons dels suecs ABBA, Mamma Mia!.
No faltaràn tampoc els concerts de festes –el diumenge 16 amb la Unió Musical de Catarroja i el diumenge 23 amb la Societat Musical l’Artesana– ni la festa al carrer, especialment la nit del dissabte 29 amb la macrodiscomòbil Q’Lío Crazy Party, que comptarà amb dj’s, performances especials i làser show.

Activitats infantils i juvenils
La programació de festes també inclou diverses activitats pensades per a les més menudes i menuts. A banda de la tradicional Cavalcada de Sant Miquel –que se celebrarà el divendres 28– xiquetes i xiquets podran participar-hi a la cursa d’obstacles Race Kids, el dijous 20; a la Holi Run del dilluns 24; al Parc d’Activitats del dia 25 o a la II Jornada d’orientació, el dimecres 26. Així mateix, el dissabte 29 el TAC acollirà el musical Peter Pan contra el Youtuber.
Quant a l’oci juvenil, el divendres 21 se celebrarà la gimcana Històries per a no morir i el dijous 27 l’Escape Hall El tesoro de Calicó Jack, propostes amb les quals el consistori pretén seguir afavorint l’oci alternatiu i saludable.
“Amb la programació d’enguany hem volgut que totes i tots tinguen cabuda a les festes de Catarroja”, explica Alejandro García, regidor de Festes, qui destaca “l’oferta d’activitats dirigides a la infantesa i a la joventut”. Així mateix, per a García “és especialment important la consolidació del Consell de Festes, una iniciativa que vam posar en marxa fa dos anys i que ha permés que la ciutadania puga decidir quins actes vol”.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *